2016. godina počela je sa kolačima , možda je zato moja želja da bude slatka ili barem slađa od prošle godine. Zima je tek došla , uprkos hladnim temperaturima još nismo vidjeli snijeg , nešto što mene obraduje. Ne postoji bolji kolač za ove hladne dane od kuglofa. Malo brašna , par šolja voća u sezoni , jaja i kolač se peče u rerni pa cijela kuća miriše.
Sastojci
2 šolje jabuke – sitni komadići
2 šolje mrkve
cimet , karfičić,
3 s.k meda
pola margarina
1 šolja šećera
1 šolja mlijeka
3 jaja
2 šolje zobenih pahuljica
1 šolja brašna
1 prašak za pecivo
Jabuke isječemo u komadiće i izrendamo mrkve. Rukama ih dobro iscjedimo pa dodadajemo začine i med. Ostavimo sa strane.
Umutimo margarin sa šećerom. Potom dodajemo mlijeko i postepeno jaja. Nastavljamo miksati.
Dodajemo brašna i prašak za pecivo i promiješamo.
Dodajemo jabuke i mrkvu i promiješamo.
Smjesu sipamo u nauljeni kalup za kuglof i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 45 minuta. Provjerimo da li je gotovo , izvadimo iz rerne i ostavimo kolač sa strane da se ohladi.
Uživamo uz šoljicu tople kafe !
mala tajna 1 : možete koristiti bilo koji kalup koji imate na raspolaganju.
mala tajna 2 : umjesto krupnih komada jabuka , možete da ih izrendate.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
здрав плус укусан колач! Басо као права Гркиња добро зна шта је здрава исхрана!
ΑπάντησηΔιαγραφήKolač , kao sto si rekla , zdrav i ukusan .Sto se moje ishrane tiče , ovo zadnje vrijeme .. hm... ne znam. samo kolače jedem i to bez prekida ...
ΔιαγραφήNe znam zašto, ali izbjegavam kolače s mrkvom. Ovaj mora da je jako dobar, pa se možda čak i odlučim napraviti ga. :))
ΑπάντησηΔιαγραφήIstina je da mrkve same ne daju kolačima ništa posebno (npm ukus) osim lijepe boje. Ja često ih koristim. Davno prije dobila sam još jedan recept za kuglof od jedne moje prijateljice , ali nikako da ga pravim. Hvala na javljanju :)))
ΔιαγραφήMrkve daju kolacima dosta vitamine B i vlaznosti, plus dosta vlakana sto uticu na dobar rad creva...da ne spomenujemo prednosti na oci i kozu.... Vaso nastavi napraviti takve kolace, to su kolaci zdravi. Zdrava ishrana je ona gde vlada ravnoteza i jedemo sve, cak i kolace. Cao iz patriotisa! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήNaravno. Bolji je jedan takav kolač nego jedan komad torte sa šlagom npr.Imam recept za tortu koja se pravi od 1 kg slaga! Otrov ...
ΔιαγραφήΕγω εχω κανει αυτο το γλυκο στο οποιο εβαλα καροτο, το εφτιαξα ως μια κεικ εκδοχη της συνταγης τρουφακια με καροτο&καρυδα, ηταν δροσερο κι αναλαφρο και μου αρεσε πολυ. Θα ηθελα να το ξαναφτιαξω sto pre. http://kuvaricagr.blogspot.gr/2015/06/blog-post_18.html
ΑπάντησηΔιαγραφήEinai και μαλλον η μοναδικη συνταγη στο μπογκερακι μου με ηλιελαιο, ισως υπαρχουν δυο ακομη, αλλα το εκανα για να μην επικαλυφτει η γευση της καρυδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το χρησιμοποιώ στα γλυκά. Δινει πιο διακριτική γεύση. Το ελαιόλαδο το φοβάμαι κάπως ...είναι Επίσης ένας τρόπος να κάνω οικονομία στο ελαιόλαδο. Βρίσκεις εδώ , αλλά χάλια.. Κάτι ιτάλικά που πετάνε οι Ιταλοί..
ΔιαγραφήBas je super kolac, verujem da je veoma socan i mirisan... fotkice su isto vrlo lepe.:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήDraga , Lana , ako ti mislis da su fotkice lijepe .. e onda Veeeeeelika hvala (jadna ja samo pokusavam da izgledaju malo bolje ... talentovana nisam .to vec znam :))
ΔιαγραφήVasso πες μου σε παρακαλώ αν είναι zobene pahuljice η zobeno brasno πως γράφει στην αρχή ? Ευχαριστω πολυ !
ΔιαγραφήΠες μου σε παρακαλά αν είναι zobene pahuljice η zobeno brasno ? στα ελληνικά τι είναι ακριβώς? Ευχάριστο !
ΔιαγραφήΤωρα ειδα το μηνυμα σου,συγνωμη για την καθυστερηση.απο τις zobene pahulice θα φτιαξεις brasno.απλα θα τις βαλεις στο μπλεντερ κ θα τις αλεσεις.οι zovene pahulice ειναι στα ελληνικα το γνωστο κουακερ(βρωμη) :))
ΔιαγραφήΟταν χρησιμοποιεις νιφαδες βρωμης οπως εδω τις αλεθεις να γινουν σκονη η τις βαζεις ετσι? Εγω τις αλεθω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις αλέθω να γίνουν άλεύρι
Διαγραφή