VOLIŠ LI TRADICIJU ?
Kada pravim nešto naše tradicionalno skoro uvijek se pitam kako mogu toliko jednostavni i jeftini sastojci da daju toliko ukusan i fin rezultat.Za naše tradicionalne kolače koriste se samo obične namirnice , kao brašno , šećer , med ali su toliko ukusni i mogu reći da su daleko bolji od modernih. Danas stavljamo sve od šlaga do gotove kreme, kolači su kalorijske bombe ali opet nije to to.
Danas se vraćamo tradiciji i častimo vas kolačem iz prošlosti. Tada su ljudi servirali samo njega, danas smo se modernizovali i serviramo ravani kolač uz sladoled. Prabajte ravani bez ili sa sladoledom. Njegov ukus vodi će vas u raj !!!
Sastojci
1 šolja brašna
1 šolja griza
1 prašak za pecivo
pola šolje margarina
1 šolja šećera
3 jaja
kora od jednoga limuna
1 šolja mlijeka
pola šolje badema
Preliv :
1 šolja vode
pola šolje šećera
sok od pola limuna
Umutimo zajedno za nekoliko minuta margarin ,jaja i šećer. Onda dodajemo u smjesu mlijeko .
Potom dodajemo bademe i koru od limuna i nastavljamo miksati.
Na kraju stavljamo griz , prašak za pecivo i brašno. Miksamo još malo dok sve sastojke fino ne pomiješamo.
Sipamo smjesu u kalup ili u tepsiju i pečemo na temperaturi od 180 u prethodno zagrenoj rerni oko 45 minuta. Čim je kolač gotov izvadimo ga iz rerne i ostavimo sa strane da se skroz ne ohladi.
Kada je kolač hladan pripremamo ga prelivom. U jednu malu šerpu skuhamo šećer, sok od limuna i vodu za otprilike 7 minuta.
Kutlačom sipamo vruć preliv na hladan kolač. Ostavimo kolač da upije preliv i stavljamo ga u frižider. Svaki kolač sa prelivom je bolji i ukusniji sutradan.
mala tajna 1: serviramo uz sladoled ili bez ičega. Ovako i onako , ravani je opasno ukusan.
good luck !!!!