2/12/13

Male ćuftice u sosu od paradajza


cijeli istok na  jednom tanjiru !!!
male ćustice u sosu od paradajza 65774

Ako je jedno jelo koje često  sam jela do sada, posebno na vrijeme studiranja to je male (i velike) ćuftice . U studenskom domu obavezno se servira ćufte , barem jedan put sedmicom.  U mom dobu bili smo zaista nesretni jer ćuftice su bile nekako laka promjena. Kada fali piletina , šta ćemo praviti ćuftice. kada nemamo jaja , šta ćemo… ćuftice. Ćuftice uz rižu, uz krompir , uz pomfrit , uz makarone . ćuftice pržene , pečene , prepečene , ne pečene. Ćuftice na milion načina.
Da je bio samo   studenski dom koji voli ćuftice bilo bi uredu.  Možda veći problem su iste majke studenata odnosno  nisam upoznala nijednu majku studenata da ne ide kod mesara da traži najbolje friško meso , da ga ne priprema pažljivo ,  da ga ne oblikuje sa tačnošću  da ne ih stavlja   u korpu , da ne mole vozače autobusa da paze kako voze da se ne raspadnu ćuftice , da ne zovi sto puta sina – ćerku da stripljivo čekaju  ćuftice na stanici! Njihov težak zadatak je da pržu ili da peku ćufte i naravno da ih jedu sa društvom.
Lično ja kao studenkinja sam potrošila  toliko mnogo ćuftica da me dovede do odluke da uradim jednu veliku pauzu posle studiranja i da ne kupujem uopšte mljeveno meso!
Danas pravim Ćuftice na različite načine ali moji omiljeni je ovaj recept , jer ima mnogo mirisa i  nekako gurmano raspoloženje! Pravit ćemo ćuftice sa sosom od paradajza i puno začina.

za ćuftice
700 g mljevenog miješanog mesa
1 crveni luk sitno isječen
1 čašalj bijelog luka
4-5 velike kašike prezle
1 mala čašica vina
malo ulja
1 jaje
malo brašna
so, biber, bahari

za sos
2 velika  paradajza
2 velike kašike sosa od paradajza 
1 crveni luk
1 žuta paprika
1 crvena paprika
1 kašika cimeta
malo klinčića
malo ulja
so, biber
male ćustice u sosu od paradajza 83993
U jednu posudu promiješamo mljeveno meso sa ostalim sastojcima. Crni i bijeli luk treba biti sitno isječen. Smjesu stavimo u frižider oko pola sata.
Φωτογραφία0313
Φωτογραφία0315
Izvadimo je  iz frizidera i oblikujemo male dugačke ćuftice. Urolamo ih u brašno. U jednu tepsiju rasporedimo papir za pečenje a odozgo ćuftice. Zalijevamo uljem i pečemo na temperaturi od 220.
Φωτογραφία0303
Φωτογραφία0305
Istovremeno pipremamo sos. U jednu šerpu dinstamo na ulju crveni luk , i paprike. bilo bi bolje da ih smeljite  u blenderu.
Φωτογραφία0231
Potom dodajemo oko 400ml vode i začine i skuhamo na laganoj vatri dok ne upije voda.
Φωτογραφία0233
Φωτογραφία0234
Kada su ćuftice gotove izvadimo iz rerne i stavljamo  ih u sos. Skuhamo ih  još malo zajedno.
male ćustice u sosu od paradajza 658848
Serviramo ! meni se sviđaju uz rižu.

mala tajna 1 : čuftice možete pržiti. Ja sam izabrala da ih pečem.
mala tajna 2: preporučeno je da se ne prže puno i da se stavljaju u sos  prije nego sto su gotove. Meni se sviđa da su dosta pečene a  stavljam ih u sos kada su gotove .
mala tajna 3 : u sos ne treba da stavite sos od paradajza ali on daje tamniju boju i malo slađi ukus.
mala tajna 4 : još jedan put sam napisala da imam problem sa nazivom začina. U ćuftice koristim bahari . Latinskom naziv je indijski biber. koliko sam tražila u supermarketima nisam uspjela ga naći:(((. Preskočite ga . ali ovaj začin je što daje mesu baš , baš karakterističan ukus i miris !!

                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!