JEDAN VOZIĆ PUN KURKUBINJA
Pretpostavljam da vam naziv ne govori apsolutno ništa, niti vas potsjeća na nešto, niti budi diječije uspomene , niti znate o čemu se radi , o slanom ili slatkom , niti znači nešto za vas . Da li je tako? I za mene je isto. Kad sam prvi put tačno prije dvije godine naletila na kurkubinja , reagovala sam isto kao i vi ..Šta je to ?Tabula rasa…
Prije dvije godine htjela sam da napravim nešto slatko, posno i jeftino i potpuno slučajno našla sam recept za kurkubinja , koja se prodaju čak i u pekarama , ali ja nisam imala pojma o njihovom postojanju. Na netu postoji dosta recepata , dosta ih stručnjaka predlaže , odbjašnjavaju, analiziraju kako se prave , kako treba da budu itd. ali ja malo sumnjajući pitala sam sve moje prijateljice da li ih prave , i nažalost nijedna nije znala za njih.
Međutim , ja sam htjela da ih probam prije svega zato što su najjeftiniji kolač koji može napraviti svaka neiskusna domaćica i zato ima sirup i ja stvarno volim takve kolače. Iskombinovala sam neke recepte i napravila sam ih prvi put nadajući se da neću baciti čitavu tepsiju i bila sam neočekivano oduševljena sa njihovim ukusom i uglavnom sa njihovom jednostavnošću .
Potom sam ih napravila i drugi ..i treći (post je dug ) pa onda sam išla i kod komšinice da ih napravimo za slavu i posle mnogo puta poboljsala sam i recept , koji nije nešto posebno ili komplikovano samo što zahtjeva tehniku da bude rezultat kako treba.
Ali sada da vam objasnjim ono što sam morala iz početka da uradim šta su kurkubinja. Nije ništa drugo nego kupovna jufka koja se umota , peče i zalijeva sa prelivom. Jedina tajna je način umotanja jufke.
Ako sada sumjate kakav je kolač bez ičega , moram da vam kažem da je fantastičan , sočan , i svi koji su ga probali , tražili su još i niko apsolutno niko nije shvatio šta jede.
Ako još uvijek sumnjajte da vam kažem da su jedini sastojci jufka , šećer , malo ulja i jedan limun tako da ako ih pravite i nećete rizikovati puno u smislu ako vam se ne sviđaju nećete se pokajati za pare koje ste bacili.
U našoj kući često nas zaslade posebno za vrijeme posta….
Sastojci
1 jufka , 500gr
pola margarina , pa napunite šolju sa uljem. Po potrebni dodajte još ulja
sirup
2,5 šolje vode
2 šolje šećera
kora od jednog limuna
malo cimeta
Stopimo pola margarina pa napunimo šolju sa uljem. Po potrebi dodajemo još ulja ili margarina.
Uzimamo jedan list , rasporedimo ga na radni sto i polijevamo ga sa uljem.
Odozgo rasporedimo drugi list i opet polijevamo uljem.
Previjamo listove kao što se vidi na slici . Pouljimo ponovo.
Urolamo ih sa najmanjih krajeva. Ponovimo postupak dok ne završimo sa listovima. Svaki put upotrebljavamo dva lista.
Sječemo male komadiće od 2 cm otprilike pa pečemo na prethodno zagrejanoj rerni na 180C dok fino ne porume , oko pola sata. Kada su gotovi izvadimo tepsiju iz rerne i ostavimo ih sa strane da se malo ne ohlade.
Pripremamo sirup. Od kada počinje da ključa voda , kuhamo 8 minuta. Vruć sirup sipamo na ohlađena kurkubinja, pa ih ostavimo da upiju tečnost oko pola sata i po potrebi i malo više. Povremeno ih okrenemo da se pokvase sa svih strana.
Serviramo ih sa cimetom.
mala tajna 1 : preporučeno je da se koristi jufka za baklavu , koja je tanja, ali ja sam dosta puta napravila i sa običnom jufkom za pite..Nisam primjetila neku strašnu razliku, samo to da su sa običnom jufkom malo hrskavija.
mala tajna 2 : neki ostavljaju kurkubinja u sirup samo nekoliko minuta. Ne slažem se uopšte. Mislim da treba da stoje čak više i od pola sata.
mala tajna 3 : neki umjesto margarina i suncokretovog ulja koriste maslinovo ulje. Meni lično se ne sviđa maslinovo ulje u takvim kolačima.
mala tajna 4 : kao što vidite , recept je potpuno jednostavan ali na netu sam našla dosta kombinacija . Neki ih prže , neki koriste manju količinu šećera , neki kuhaju preliv samo par minuta , neki ih ostavljaju samo par minuta u sirup . Mada je to, jedan recept na milion načina. Probala sam ih jedan put sa manje šećera i nije mi se svidjelo. Nikada ih nisam pržila. Biram ΄΄ nevino΄΄ pečenje. Sa ovim mjerama , kurkubinja su unutra mekana i sočna a odozgo hrskava i tako treba da bude.
mala tajna 5 : svi se slažu oko motanja jufki.
mala tajna 6 : ako slučajno vam ostane par komada za sutradan nemojte da ih pokrivate , da se ne omekšaju.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!