Ovih dana nemam uopšte ideju šta da kuham! Ne znam za vas ali za mene na ovo pitanje mnogo puta zaista je teško odgovoriti i istovremenom zadovoljiti i moju porodicu.
Kupus mi se sviđa i slatki i kiseli. Ove godine sam ga ostavila da se ukiseli rano , a takođe i rano je bio gotov. Kada sam otvorila bure da vidim kako je i da ga malo promiješam,na pamet mi je palo da budem kreativna i da napravim rižu sa kupusom. OK slažem se nisam otkrila Ameriku i za ovo jelo ne treba posebna kreativnost ali svako zavisi od navikne a mi pravimo ovo jelo sa slatkim kupusom a ne sa kiselim.
Tako sam odgovorila i na teško pitanje dana, šta da kuham.
sastojci
1 velika glavica kiselog kupusa
1 crveni luk
1 mrkva
oko 100 gr riže
2 velike kašike soka od paradajza ili jedan paradajz
3-4 lovorova lista
malo ulja
so,biber , paprika
Na ulju dinstamo crveni luk i mrkvu.
Potom dodajemo isječen kupus u komade. Dodajemo oko 800 ml vode i sok od paradajza i kuhamo na laganoj vatri oko pola sata.
Dodajemo rižu i kuhamo još oko 15 minuta.
Serviramo!!!
mala tajna 1 : jelo nije za gurmane ali dobro je za hladne ,zimske dane.
mala tajna 2 : prije pripreme stavite kupus oko pola sata u vodu da napusti so i mjenjate vodu par puta!
GOOD LUCK!!!