Šta da kuhamo danas? pitam se šta da kuhamo ?
Τι να μαγειρέψουμε σήμερα; τι να μαγειρέψουμε;
Γεια σας , γεια σας και καλή εβδομάδα!
Nova sedmica počinje i još uvijek me muči ovo pitanje. Šta da kuham danas? Nažalost počela sam da radim i nemam puno vremena. Treba mi jedno jednostavno jelo i da se pravi brzo. ….
Tada mi je pao na pamet grašak što ga je moja majka pravila u Grčkoj. Ja ne volim zamrznut grašak iz marketa, ali ona nam je tada napravila svoj grašak iz njene bašte, sama ga je zaledila i mogu potvrditi da je jelo bilo zaista ukusno.
Za vas danas imam majčin recept od njenog grašaka a ja idem da pravim neukusan grašak iz marketa. Kad si zaposlen , i to može biti nekakvo riješenje.
Sastojci
1 kilogram graška
1 crveni luk
1 mladi luk (ako imate stavite i vi , ako nemate nema veze)
1 mrkva
3-4 krompira isječena u komadiće
1 paradajz ili sok od paradajza
dosta peršuna
malo ulja
so-biber
Dinstamo isječen crveni luk i mladi luk u ulju.
Dodajemo grašak i nastavljamo da dinstamo nekoliko minuta.
Dodajemo mrkvu, krompire i peršun (majka mi kaže da peršun nikada ne dinstamo direktno u ulju. Ja sam to čula prvi put od nje)
Ona je imala zamrznut paradajz, isjekla je jedan i dodala ga. Ako nemate paradajz možete zamjeniti sa sokom od paradajza. 3 pune velike kašike su dovoljne.
Nemojte zaboraviti vodu . Kuhamo na laganoj vatri dok se ne skuha naše jelo (na kraju ne treba imati tečnosti )
Mala tajna :Ovo jelo nema tajne….
Καλή όρεξη!!!!!!!!!!
Slučajno sam naletela na blog tražeći grčke recepte. Odlično!
ΑπάντησηΔιαγραφήthanks , Jelena
ΑπάντησηΔιαγραφή