JESTE LI ZA SLADOLED????
Maštajte ! vruće … sparina …malo poslije podne ... želite neki slatkis da se osvježite
Na takvoj vrućini mislim da je sladoled pravi spas. Međutim , moram priznati da sam nekoliko puta pokušala da napravim domaći sladoled i u tome nisam uopšte uspjela. U stvari svaki put sam ga morala baciti. Posljednji put sam čak koristila i jaja (mislila sam da zbog toga nisam uspjela do tada). Opet moj sladoled je dobio svoje mjesto umesto u mom stomaku u smeću.
Dakle , prije nekoliko dana napala sam novu modu u svijetu i to nije ništa drugo nego ‘’frozen jogurt ‘’(zaleđeni jogurt). Kod nas takve prodavnice niču kao pečurke Ja kao što već znate nisam baš ljubitelj jogurta , ali ako svi lude za njima , mogu li im ja okrenuti leđa ?? Tražila sam recept na internetu i našla sam osnovni recept . Bio je toliko jednostavan tako da nisam mogla da ga ne probam?
Da vas ne zamoram , sladoled po ovom receptu stvarno vrijedi truda . Ja sam bila oduševljena . Svi koji su ga probali nisu shvatili šta jedu . Tek sam napravila sladoled 2 puta , i pravit ću ga još dosta puta .
Sastojci
1 kg punomasne pavlake
200 ml mlijeka
300 gr šećera
300 gr višanja
malo likera
2 vanillin šećera
U jednu posudu miksamo mlijeko sa šećerom nekoliko minuta.
Dodajemo pavlaku i miksamo još malo. Posudu stavljamo u zamrživač da stoji sat vremena.
Poslije sat vremena izvadimo posudu i miksamo nekoliko minuta. Opet je vraćamo u frižider. Poslije 45 minuta (do 1 sat ) izvadimo opet posudu i miksamo nekoliko minuta . Ovu proceduru ćemo raditi ukupno pet puta. Svaki put sladoled ledi više i više i bude malo teže da ga miksamo.
Kada izmiksamo smjesu četvrti put pripremamo višnje. U jednu malu šerpu stavljamo višnje , vanilin šećer , liker i par kašika šećera . Šerpu stavljamo na vatru i kuhamo dok višnje ne omekšaju i sirup bude malo gušći.
Poslednji put kada izmiksamo jogurt dodajemo i višnje. Fino promješamo , sipamo sladoled u posudu u kojoj planiramo da ga držimo i stavljamo ga u zamrživač par sati. Kada zaledi , znači da je gotov i možemo se poslužiti.
mala tajna 1 : vanillin šećer nije predviđen za recept ali ja mislim da ‘’ se smiri ‘’malo ukus pavlake
mala tajna 2 : znam da je dosadno miksati , ali nemojte preskočiti ovaj korak. To pomaže sladoledu da ima lagan ukus i da ne zaledi.
mala tajna 3 : ja predlažem da izmikate 5 puta . Ako vi želite više , naravno da nije štetno. Ali nemojte pretjerivati.
mala tajna 4 : bolje da koristite punomasnu pavlaku i mlijeko.
mala tajna 5 : sa ovom količinom šećera sladoled ja dovoljno sladak. Vi povećajte ili smanjite ga po želji.
mala tajna 6 : Odličan sladoled za našu djecu .Pavlaka je…
mala tajna 6 : Odličan sladoled za odrasle jer nema mnogo kalorija.
mala tajna 7: prije serviranja ostavimo ga da stoji na sobnoj temperaturi oko 10- at minuta.
mala tajna 8: čekajte . Ovo ljeto i ako je malo hladnije nego obično , dugo je : dolaze i drugi sladoledi !!!
SRETNO !!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου