Uživanje bez razmišljanja !!!!
Prije nekoliko dana šetala sam sa jednom djevojkom , ćerka od jedne komšinice . Rekla mi je da ne može razumjeti da njen mlađi brat jede jogurt ne samo za doručak nego i u toku dana , jer za nju jogurt je namjenjen samo za doručak. Rašmišlajama sam malo i rekla sam joj da kad se ostari i kada imamo malo više kilograma ili jednostavno pazimo na liniju jogurt nije samo sa doručak , nego i za večeru (nisam htjela da je razočaram govoreći da po nekad odgovara i za ručak).
Ovaj razgovor je bio početak dubljeg razmišljanja (!!!!) na primjer prije nekoliko godina uopšte se nisam hranila jogurtom! Moj mali mozaik me vodi u čudne sokake . Davno sam prestala jesti kolače naveče (ok, malo se šalim) ali moguće je poslije nekoliko godina da mi bude potpuno zabranjeno da ih jedem (Bože moj , potraži drugu kaznu za svoju grešnicu). Sve što nam se sviđa sada , ne znači da će nam se sviđati i u budućnosti !
Ovaj istiniti zaključak me naljutio ali kad sam se vratila odlučila sam da napravim ovaj današnji kolač , koji sam davno okarakterisala kao ‘’ zdrav kolač’’ . Sadrži manju količinu brašna , ima samo jedno jaje i jogurt a smjesa je dosta tečna. ‘’Βolje da se naviknemo na vrijeme na zdravu ishranu’’ rekla sam sebi i uzela mikser u ruke!
Sastojci
1 veliko jaje
1 šolja šećera
200 ml jogurta
1/4 šolje ulja
2 male kašike ekstrakta od vanilije
pola šolje neskafe ( u jednu šolju stavite jednu malu kašiku neskafe i napunite šolju toplom vodom. voda ne treba biti prevruća , jer koristimo i jaje)
pola šolje kakaa
1 šolja brašna
1 prašak za pecivo
za ganach kremu
150 ml slatke pavlake
100 gr čokolade
lješnjaci za ukrašavanje
U odgovarajućoj posudi pomiješamo jaje , jogurt , šećer , vaniliju , i ulje i mješamo lagano tako da sve sastojke fino umutimo (može i bez miksera).
Dodajemo kafu a kakao.
Posljednje dodajemo brašno sa praškom za pecivo. Po želji dodajete i jednu malu kašiku soli. Miksamo većom brzinom u trajanju od jedan minut.
Tijesto , koje je skroz sočno , sipamo u nauljeni kalup i pečemo na prethodno zagrejanoj na 180 C rerni oko 20 minuta. Bolje da uradite test čaškalicom da smo sigurni da je kolač ispečen. Ostavimo ga da se ohladi skroz a istovremeno pripremamo ganach kremu.
Na laganoj vatri zagrijavamo slatko vrhnje sa izlomljenom čokoladom miješajući dok se ne stopi čokolada. Kada je gotova , skidamo je sa vatre i ostavimo da se hladi par minuta.
Prelijevamo kremom hladan kolač. Ukrašavamo lješnacima. Kolač stavimo u frižider da se krema dobro stegne, prije nego što ga isječemo.
mala tajna 1 : kolač ne raste puno tako da ne treba koristiti veliki kalup. Ja sam koristila 24 cm. Može da posluži i manji.
mala tajna 2 : kafa ne daje neobičan ukus nego pojačava ukus kakaoa. Griješite ako mislite da je kolač sa ukusom kafe, on je u stvari kolač sa karakterističnim ukusom kakaoa.
mala tajna 3 : ja bih rekla da je kolač neutralan što se tiče šećera. Nije sladak ali ne bih stavljala više šećera !
mala tajna 4 : ganache kema mu stoji fantastično. Možda je i jedini pogrešan korak u ovom kolaču ali pustite me da griješim sad, što drugo mogu . Nisam baš toliko ostarila !!!!
PRIJATNO !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου