MAMIN KOLAČ
Do sada nisam upoznala čovjeka da ne voli čokoladu, čak i oni koji nisu ljubitelji i oni je hvale. Možda je njena boja , jedinstveni ukus , možda euphoria koju svaki njen komad pruza , možda različiti ukusi koje ima , zbog svega toga jedna čokolada nikada ne može biti dosadan poklon.
Pripadan onima koji je ludo vole. Ne mogu da zamislim moji život bez nje. Za meme je jedna čokolada najbolji kolač na svetu , bolji od bilo kojeg kolača, koji može napraviti najbolji poslastičar.
Pa šta ako nju optužuju za povećanje težine , pa šta ako je kriva za bubulice , čokolada za mene je potrebna, i ako priznajem da u velikim količinama je štetna. Ali šta nije štetno kad ne pažimο???
Ok , shvatili ste o čemu se radi , je l tako . Ma da ….Radi se o jednom čokoladnom kolaču … jedan stvarno jak čokoladni kolač , koji je u Grčkoj dobio pridjev mamino , i to nije bez razloga: pridjev –’’mamino’’ fino mu stoji jer se lako pravi , djeca ga obožavaju , i ima dosta varijanti , od najjednostavnije samo par sastojaka do malo više , sa jajama ili bez jaja , sa kondezovanim mlijekom ili bez , sa kakaom ili samo sa čokoladom. Samo pustite vašu maštu da vas vodi u tamni ali ukusan svet čokolade . Aaaaa, nešto još : pravi se sa petit keksom i to mu dodadaje još jednu veliku prednost: isprlja se samo jedna šerpa ….
Sastojci 2 šolje mlijeka 250gr margarina 1 šoljica konjaka 300gr čokolade 2 s.k meda 1 šolja šećera u prahu 2 jaja jedna solja oraha 250 gr petit keksa |
U jednoj šerpi zagrijemo na laganoj vatri mlijeko , margarin , konjak i čokoladu povremeno miješajući dok se ne rastopi čokolada i margarin. Potom dodajemo šećer u prahu i dva jaja i ugasimo vatru. Promiješamo pa skidamo sa vatre. Ostavimo sa strane da se ohladi, pa onda stavimo šerpu oko 20 minuta u frižider da se stegne smjesa od čokolade.
Pripremimo kalup gdje ćemo staviti kolač. Ja sam koristila dugački kalup. Obložimo ga papirom za pečenje pa onda rasporedimo jedan red od petit keksa . Kutlačkom sipamo smjesu jednu bogatu dožu od čokolade. Onda drugi red od petit keksa i tako ponavljamo postupak dok se ne završi smjesa i petit keksići.
Odosgo posipamo orahe za dekoraciju :)). Kolač zaboravljamo u frižideru par sati pa onda ga isiječemo sitne komade i uživamo u njima.
mala tajna 1: ako hočete možete dodati orahe i u smjesu , ali nije to potrebno.
mala tajna 2 : idealno je da ga sječete sutradan.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!
Γεια σου βασο, αυτο ειναι κατι σα κορμος???
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σε ρωτησω μηπως εχεισ ιδεα απο bloglovin? Ειδα οτι τομπλογκ μου ειναι εκει αλλα δεν εχω κανει ποτε λογαριασμο, σορρυ δεν εχω ιδεα, μηπως ξερεις πως λειτουργει αυτη η ιστορια? Ευχαριστω unaprijed!
Ναι κορμος ειναι, απλα δεν εσπασα τα μπισκοτα.τα εβαλα ολοκληρα😊.οσο για το μπλογκοβιν κ το δικο μου σαιτ ειναι εκει κ ιδεα δεν εχω πως βρεθηκε:))
ΑπάντησηΔιαγραφή