U BOJI SUNCA !!!!
Iako se zovu zlatke jabuke u takmičenju među jabukama i dunjama rezultat je 1-0 za jabuke, koje se masovno koriste u ishrani.
Međutim dunje su one koje su čak u antičkim vremenima iritirale maštu naroda. U starogrčkoj mitologiji dunja se povezuje sa Afroditom, boginjom ljubavi, kojoj je Paris dao zlatnu jabuku za koju se smatra da je upravo dunja.U starinskim običajima, dunju su djelili mlada i mladoženja kako bi im bračni život bio skladan i srećan.
Dunja je voće koje se veoma malo jede u svežem stanju, a mnogo više u prerađenom. Plodovi se obično jedu pečeni i kuvani. Veliki broj recepata koji u sebi zadrže jabuke mogu se prilagoditi dunjama.
Prije nekoliko dana dobila sam jednu vreću dunja , oko 10 kilograma. Bila sam toliko sretna , jer mi je bilo žao da ih gledam da propadaju u baštama a ja ih moram kupiti , iako nisu baš skupe.
Ja sam od njih već napravila 4 teglice slatkog.Recept nije ništa teško ali najteži posao je da sječete dunje u komade , jer su stvarno tvrde. Da sam iskrena prvu dozu sam isjekla u male komade ,pa drugi put ja sam ih izrendala na krupnu stranu. Nisam htjela opet da dobijem žulj na ruci. Naravno nisam od jednom pravila svih deset kilograma, nego postepeno.Još uvijek ih imam u špajzu. Ipak dunje su dugotrajno voće. Zaboravite ih u špajzu i kada ste u dobrom raspoloženju navratite da ih napravite.
Sastojci 1 kg dunja 800gr šećera 2 šolje vode 150 gr oraha (može i više) |
Ogulimo dunje i nožom ih sječemo u komade debljine oko pola centimetra(pogledajte i sliku).
U jednu šerpu stavljamo dunje , šećer i 2 šolje vode i skuhamo sve zajedno na jakoj vatri. Ja sam ih kuhala pola sata (pogledajte malu tajnu 1). Bilo je dovoljno.
Kada je slatko gotovo skidamo ga sa vatre i dodajemo orahe.
Pomiješamo i podijelimo u sterilizovane tegle i čuvamo na hladnom mjestu. Ako ga planirate čuvati u hladnjaku , kad se ohladi , napunite posudu u kojoj ćete ga držati i stavljate u hladnjak. (pogledajte malu tajnu 6)
Serviramo uz kafu !!
mala tajna 1 : vrijeme kuhanja zavisi od dosta faktora npr od veličine komada , od zrelosti voća. U toku kuhanja probajte slatko. Nemojte da ga prekuhate da bude kao pekmez . Ukusnije je kada je malo hrskavije
mala tajna 2 : dunje se stvarno teško sjeku. Ako su neprskane čeka vas još težiji posao jer postoji mogućnost da imaju crva , dakle kad ih sječete treba da pazite.
mala tajna 3: ako budete izrendali dunje , da olakšate malo posao , onda trebaćete oko 10 ak minuta kuhanja. Slatko je lijepo i ovako posebno ako ga mažete na hljeb.
mala tajna 4: preporučujem da ne pravite od jednom veliku količinu. Ali ako ne možete drugačije , bilo bi bolje da prskate dunje sa limunon , jer ako dugo stoje , potamne i izgubiće svoju divnu narandžastu boju u toku kuhanja.
mala tajna 5: često se koristi badem , umjesto oraha .
mala tajna 6: e sada , ovaj problem sa šećerom … Ova slatka iako su zdrava (čak su dozvoljena i na dijeti) , stranci ih ne vole, nekada i Grci (kao ja), jer stvarno imaju mnogo mnogo šećera. Skoro ide za svaki kg voća , jedan kg šećera. E sada šta radim ja. .Ja sam smanjila količine šećera , dakle sirup neće biti toliko gust i držim kolač ili u zamrzivaču ili u sterilizovanim teglicama bez problema. Lakše mi je da ga držim u velikoj kanti u hladnjaku jer kad god hoću mogu da ga izvadim , odledim , uzmim potrebnu količinu i da vratim sve ostalo nazad bez problema. Potom , ga držim u frižideru dok se ne potroši i ponovo iz početka.
mala tajna 7: ova slatka su jeftina , u smislu da se prave od voća koje imamo. Dakle , u mojim krajevima slatko od zelenih oraha npr se ne pravi , jednostavno jer nije lako da ih nađeš. Na Egini , npr se prave slatko od pistacija , i ovo slatko se ne pravi na drugom mjestu (probala sam i ostala sam bez teksta, izuzetno je dobro). Dakle , osnovni sastojak postoji . Nutricionisti preporučuju da se takva slatka konzumiraju u toku dijete (naravno bez pretjerivanja) jer imaju manje kalorija u poređenju sa ostalim kolačima. Jedna porcija dunja zadrži samo 70 kalorija , isto kao da jedete samo jednu čokobananu.
mala tajna 8 : slatko od dunja je dobro da se jede uz pavlaku. Dakle pravite vaš domaći voćni jogurt , dodavajući par kašika slatka u pavlaku.
Dobar je dodatak sladoledu. Ja pravim sa bademom bas kao moja baba.
ΑπάντησηΔιαγραφήslazem se za sladoled. meni se svidja bez icega direktno iz teglice. uglavnom sa bademo se pravi , ne znam zasto moja majka stavlja orahe. tako I ja. bas je ukusno I sa orasima , vjeruj mi :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήBojim se da ne ispadne gorko sa orasima. Ali druge strane znam da orah sa secerom je dobra kombinacija. Anisi koristila ni vanilin secer ni ikakvu aromu?
ΑπάντησηΔιαγραφήNe ispadne gorko. kombinacija je super. probaj pa ces vidjeti i sama. ne koristim nista drugo , niti vanilin secer , niti mparmparoza(ne znam kako se naziva na srpskom, ne vjerujem da to imaju , nisam to vidjela u bastama ..). svidja mi se cist ukus dunja , bez icega :)))
Διαγραφή