Σαλάτα ανάμεικτη : ένα υποχρεωτικό συνοδευτικό
U Grčkoj svaki
ručak obavezno prati jedna salata ,velika i zalivena sa maslinovim uljem.
Daleko je poznana naša seljačka salata ,
η χωριάτικη. Stranci koji
provedu ljetovanje na ostrovima uvjek poručuju salatu. Možda je naša
kuhinja toliko poznata zbog nje.
Kad sam došla u
Banjaluku prvi put kao gost , jedna od
stvari što sam prvo uradila je da sam otišla u restoran da probam domaće
specialite. Kada je stiglo moje jelo nisam mogla da vjerujem da je srpska
salata bila jedan mali, mali tanjirić
salate. Prvo sam razmišljala da moram biti brza da uspijem probati (barem)
salatu.:)) Količina nije bila uopšte dovoljna !!! Takođe sastojici su bili
toliko iscječeni da na kraju nisan znala šta jedem. Da li je kupus , krastavac,
paradajz ili paprika?Samo Bog je znao! Vremenom ( posle mnogo posjeta restoranu) shvatila sam da je to vaš način pravljenja salate, barem u
restoranima.
Za danas ću vam
pokazati način pravljenja jedne mješane salate od kupusa. Slična je kao srpska
salata , ali ima poseban ukus i naravno veću količinu:))
Sastojici
Pola kupusa
1 velika mrkva
1 žuta parpika
1 crvena parpika
1 paradajz
Malo peršuna (ja
ovaj put nisam imala i nisam stavila ali ako imate, stavite. Daje salati poseban lijep ukus)
2 glavice bijelog
luka
Maslinovo ulje
Malo sirćeta
U jednu malu
šolju stavimo maslinovo ulje i dvije glavice bjelog luka . Ostavimo sa strane
nekoliko sati. To znači da ako imamo na umu da pravimo salatu za ručak ,
pripremamo ulje sa lukom ujutro. Ako želimo da pravimo satatu za večeru ,
pripremamo u podne .
Narežemo kupus na
tanke rezance i rukama ga stišćemo da omekš.
Izrendamo mrkvu.
Sječemo paradajz
i paprike na male komade.
Sve sastojke
stavljamo u jednu veliku posudu. Dodajemo peršun koji smo malo prije isjekli
dobro i zalijevamo uljem. Naše ulje ima sada diskretan ukus bjelog luka. Ako
želite da je prisustvo bijelog luka jače
, možete isjeći dodatni dio glavice.
Tajna : Ova
količina povrća daje jednu veliku salatu , kao što se vidi na slici.
Uživajte...
Καταπληκτική σαλάτα. Συνήθως προσθέτω και λίγο ψιλοκομμένο σέλινο. Της πάει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφή