Mmm.. fina kombinacija
Svi narodi na Balkanu imaju pasulj u svojoj ishrani. Ako pitaš jednoga Grka , koje je njegovo tradicionalno jelo , bez dugog rašmišljana će Vam reći da je to pasulj. Ako pitaš jednoga Srbina šta često jede zimi reći će vam pasulj , Jednoga Hrvata , grah!! Pasulj se servira svugdje.
Međutim, ako vam je dosadilo da jedete pasulj na isti način , evo druge ali takođe ukusne varijante. Ja lično preferiram ovaj način pravljenja.
Ajmo u kuhinju !!
Sastojci
pola kilograma pasulja
200 gr riže
1 crveni luk
1 mrkva
malo peršuna
malo ulja
2 velike kašike soka od paradajza
so/biber / paprika / ljuta paprika
Od predhodne večeri pasulj stavimo u vodu da nabubri. Idući dan kuhamo ga oko 15 minuta i sipamo vodu.
Isječemo luk, mrkvu i peršun u šerpu i dinstamo ih nekoliko minuta. Potom dodajemo pasulj i sok od paradajza. Ako imate svježi paradajz ili čak zaleđeni , slobodno zamjenite sok. Začinimo po želji, napunimo šerpu vodom i kuhamo.
Oko pola sata prije nego što je naše jelo gotovo dodajemo rižu i kuhamo dok se riža ne skuha. Ako primjetimo da treba još malo vode, dodajemo je. Inače kada je jelo gotovo ne mora imati puno tečnosti.
mala tajna 1: ja serviram pasulj sa sokom od limuna. Mislim da limun ide uz pasulj.
mala tajna 2: začinimo sa ljutom paprikom.(po želji)
SRETNO!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου