Prije mnogo godina pratila sam jednu kulinarsku emisiju na televiziji. Voditelj je posjetio sela i gradove i tražio od različitih žena da mu predstave jedno jelo. Učiteljica iz centralne Grčke je pravila ovaj divan prilog sa patlidžanima. Recept mi je napravio utisak i ja sam ga napisala (tada nismo mogli raditi copy-paste a internet je ušao u naš život malo kasnije). Od tada svako ljeto kada su patlidžani u sezoni , svježi i ukusni, uvijek pravim ovo jelo i svaki put kada ga napravim sjećam se nje i njenih učenika kako su ga predstavili!!!
Sastojci
2 velika patlidžana
4 velika paradajza
2 paprike
1 ljuta paprika
1 crni luk
1 češalj bijelog luka
200 gr kačkavalja
malo ulja
so , biber , oregano
patlidžane sječemo na krugove debljine 5,6 mm kao što se vidi na slici. operemo ih i posolimo. možete da ih stavite u vodu oko pola sata da izgube gorčinu. međutim ako izaberete svježe patlidžane , mislim da to nije potrebno.
Rasporedimo ih u tepsiju, pouljimo i pečemo oko 40 minuta. Ja ih pečem a ako vi želite možete da ih pržite. Samo treba da ih stavite na papir tako da ispuste ulje.
Pripremamo sos od paradajza. u blenderu izmiksamo paradajze . onda na tiganj sipamo malo ulja i čim se ulje zagrije dinstamo crni luk , bijeli luk i paprike dok ne omekšaju.
Onda dodajemo paradajze. Kuhamo dok ne upije tečnost (ne treba da upije potpuno tečnost)
U pleh rasporedimo patlidžane
Na njih stavimo sos od paradajza.
Odozgo stavljamo sir.
Pečemo na temperaturi od 200 C još oko 40 minuta.
mala tajna 1 : mislim da ljuta parika odgovara ovom jelu.
mala tajna 2 : služi se i kao glavno jelo ili kao prilog.
mala tajna 3 :čak prije par godina sam otkrila da je ovaj tanjir poznat i u mojim krajevima. Dosta mojih komšinica ga prave! Međutim one umjesto kačkavalja stavljaju sir fetu. Probala sam i ovu verziju i po mom ukusu bolje je sa kačkavaljom !
mala tajna 4 : takođe sam probala da stavim i drugi red patlidžana. opet mi se nije svidjelo…..
PRIJATNO !!!!!
Odlično jelo... Kod nas u vrtu sezona patlidzana tek krece pa cu probati... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήOvo jelo postoji i u Italiji i zove se "parmigiana"
ΑπάντησηΔιαγραφήIzvini , zakasnila sam da objavim tvoju poruku.Tehnologija još me muči....Naša i italijanska kuhinja su zaista slične tako da me ne iznenađuje da imaju isto jelo:))pozdrav iz BL
Διαγραφή