14/8/13

PATLIDŽAN SA SOSOM OD PARADAJZA I SIROM

                                                   

patlidžan sa sosom od paradajza3

Prije mnogo godina pratila sam jednu kulinarsku emisiju na televiziji. Voditelj je posjetio sela i gradove i tražio od različitih  žena da mu predstave jedno jelo. Učiteljica iz centralne Grčke je pravila ovaj divan prilog sa patlidžanima. Recept mi je napravio utisak  i ja sam ga napisala (tada nismo mogli raditi copy-paste a internet je ušao u naš život malo kasnije). Od tada svako ljeto kada su patlidžani u sezoni , svježi i ukusni, uvijek pravim ovo jelo i svaki put kada ga napravim sjećam se nje i njenih učenika kako su ga predstavili!!!

Sastojci
2 velika patlidžana
4 velika paradajza
2 paprike
1 ljuta paprika
1 crni luk
1 češalj bijelog luka
200 gr kačkavalja
malo ulja
so , biber , oregano
 patlidžan sa sosom od paradajza39
patlidžane sječemo na krugove debljine 5,6 mm  kao što se vidi na slici. operemo ih i posolimo. možete da ih stavite u vodu oko pola sata da izgube gorčinu. međutim ako izaberete svježe patlidžane , mislim da to nije potrebno.
patlidžan sa sosom od paradajza30
Rasporedimo ih u tepsiju, pouljimo  i pečemo oko 40 minuta. Ja ih pečem a ako vi želite možete da ih pržite. Samo treba da ih stavite na  papir  tako da ispuste  ulje.
 patlidžan sa sosom od paradajza354
Pripremamo sos od paradajza. u blenderu izmiksamo paradajze . onda na tiganj sipamo malo ulja i čim se ulje zagrije dinstamo crni luk , bijeli luk i paprike dok ne omekšaju.
patlidžan sa sosom od paradajza36m
Onda dodajemo paradajze. Kuhamo dok ne upije tečnost (ne treba da upije potpuno tečnost)
 patlidžan sa sosom od paradajza365n
U pleh rasporedimo patlidžane
patlidžan sa sosom od paradajza3tr
Na njih stavimo sos od paradajza.
patlidžan sa sosom od paradajza3543
Odozgo stavljamo sir.
 patlidžan sa sosom od paradajza2
Pečemo na temperaturi od 200  C još oko 40 minuta.

mala tajna 1 : mislim da ljuta parika odgovara ovom jelu.
mala tajna 2 : služi se i kao glavno jelo ili kao prilog.
mala tajna 3 :čak prije par godina sam otkrila da je ovaj tanjir poznat i u mojim krajevima. Dosta mojih komšinica ga prave! Međutim one umjesto kačkavalja stavljaju sir fetu. Probala sam i ovu verziju i po mom ukusu bolje je sa kačkavaljom !
mala tajna 4 : takođe sam probala da stavim i drugi red patlidžana. opet mi se nije svidjelo…..
                                               PRIJATNO !!!!!

3 σχόλια:

  1. Odlično jelo... Kod nas u vrtu sezona patlidzana tek krece pa cu probati... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ovo jelo postoji i u Italiji i zove se "parmigiana"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Izvini , zakasnila sam da objavim tvoju poruku.Tehnologija još me muči....Naša i italijanska kuhinja su zaista slične tako da me ne iznenađuje da imaju isto jelo:))pozdrav iz BL

      Διαγραφή