8/9/13

Grešni kolač sa kokosom i prelivom


KAO RAVANI SA KOKOSOM !!!
kolac sa kokosom i prelivom45367

Moje gađenje na kokos najverovatije dolazi iz rane mladosti, kada svaka kuća časti strogo male kuglice umočene u kokos.  Nije pretjerano da kažem da je kokos bio  moda doba (kao levis pantelone ) čini mi se da je svaka domaćica bila toliko ponosna na ove slatke kuglice , tako da niko nije mogao reći ništa protiv kokosa , niti je mogao da jede bez osmjeha! Inače je bio kolač koji se lako i jeftino sprema, međutim moda je bila toliko jaka da je kokos ušao i u poslatičarnice. Čak i kada smo htjeli  kupiti nismo imali izbor da jedemo nešto drugo osim kokosa. !
Dakle , kao djevojka pojela sam toliko mnogo kokosa tako da na kraju nisam htjela niti da ga vidim. Kada sam počela sama da kuham  u mojoj maloj kuhinjici naravno nisam ni slučajno koristila kokos i nikada ga nisam stavljala u kolače…..do nedavno!Nešto čudno se desilo i promijenila sam stav!!!
Dakle naš današnji kolač sadrži kokos i  vruć preliv. Kolač je ukusan, zanimljiv, zaljubljen!

Sastojci
1 šolja brašna
1 šolja griza
1 šolja šećera
pola šolje margarina
3/4 šolje hladnog mlijeka
1 šolja kokosa
3 jaja
1 prašak za pecivo

Preliv
1,5 šolja šećera
3 šolje vode
kora od jednoga limuna
1 vanilin šećer
(još malo kokosa – po želji)
kolac sa kokosom i prelivom1
Mikserom umutimo margarin sa šećerom pa onda postepeno dodajemo jaja i mlijeko. Nastavljamo miksati.
kolac sa kokosom i prelivom546
Kada je smjesa izmiksana dodajemo ostale sastojke. Miksamo još malo pa onda lagano promiješamo kašikom.
kolac sa kokosom i prelivom7689
Smjesu sipamo u kalup i pečemo na temperaturi od 180 na prethodno zegrejanoj rerni oko 50 minuta.
kolac sa kokosom i prelivom45637
Kada je kolač pečen (uradimo test sa čačkaličom da smo sigurni) izvadimo ga iz rerne i ostavimo malo sa strane da se ohladi. Sječemo ga u komade tako da bolje upije preliv. Istovremeno pripremamo preliv.
kolac sa kokosom i prelivom65784
Sve sastojke za preliv kuhamo 5 –6 minuta od momenta kada počne voda ključati.
kolac sa kokosom i prelivom54738
Vruć preliv sipamo polako na kolač. Ukrašavamo sa kokosom. Kada se potpuno ohladi kolač se stavi u frižider.
kolac sa kokosom i prelivom098
mala tajna 1: ovaj kolač podsjeća na ravani , samo je obogaćen ukusom kokosa.
mala tajna 2: bolje je da su jaja domaća. Ja ih nisam imala ovaj put i odmah se primjećuje po boji !

                                      PRIJATNO!!!!

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/3/14, 11:29 μ.μ.

    Zgrč]iću pa nek ide život.E danas sam napravila moju kola; I u njemu baš ima mnogo kokosa..Eno ga na blogu.Kokos imam uvek u kući jer ga svi volimo.Probaću svakako I ovo.Odličan recept!Podeliću na Facebook,zašto en staviš onaj gadget da to može automatski?Pozić sa još uvek sunčanog Novog Zelanda...mada noći s već hladnije.Sad će jesen...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pokušat ću da nadjem ovaj gadjet , jer pojma nemam o čemu se radi (amaterski rad , to sam već rekla). ovde vrijeme je dobro , toplo. pravo vrijeme za šetanje! kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή