DANAS NAM JE DIVAN DAN , DIVAN DAN !!!
U stvari nije nama danas divan dan već je blog napunio jednu cijelu godinu i to u Srijedu, 10 og Oktobra !
Baš je brzo prošlo vrijeme od kada mi je palo na pamet da napravim ovaj blog sa grčkom kuhinjom. Nemajući nikakve veze sa računarima osim moje ljubavi prema njima , takođe nemajući apsolutno nikoga da mi malo pomogne kada sam počela da pravim prve korake , mogu da kažem da nije sve to bilo mačiji kašalj. Međutim , sada ,poslije jedne godine , mogu reći da sam otprilike shatila kako ide.
Za naš prvi rođendan nisam spremila neku lijepu tortu (nekako ovih dana šlag mi se ne jede), ali sam odlučila da ostanem još malo u Solunu i na hrani koja je donijeta iz Male Azije posebno poslije prvog svijetskog rata.
Naš današnji kolač obuhvata sve što obuhvataju istočni kolači : preliv i ukusnu kremu, . Baš je poznat kolač u Solunu, jer u stvari je jedna vrsta ekmeka a mi Grci volimo ekmek kadaifi (uskoro). Meni je privukla pažnju njegova kora , jer u nju nećemo staviti ni jaja ni brašno.
Apsolutno vam preporučujem ovaj kolač.
Sastojci
2 1/2 šolje griza
1 1/2 šolje šećera
mlijeko koliko je potrebno tako da imamo jedno mekano tijesto
pola velike kašike praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 kašičica sode bikarbone
Preliv
2 šolje vode
2 šolje šećera
Krema
500 ml mlijeka
1 puding od vanilije
1 velika kašika griza
100 gr šećera
50 gr margarina
2 vanilin šećera
2 jaja
cimet
U jednoj posudi pomiješamo griz , šećer i vanilin šećer.
U drugoj posudi pomiješamo mlijeko , sodu i prašak za pecivo.
Mlijeko sipamo u posudu sa grizom i lagano miješamo dok ne dobijemo tijesto koje se može lako širiti (trebate otprilike 1 1/2 šolje mlijeka).Tijesto rasporedimo u kalup ili u okruglu tepsiju. Zagrijemo rernu na 180 C stepeni i pečemo koru oko pola sata. Kada je kora pečena , izvadimo je iz rerne i ostavimo da se ohladi.
Kada se kora ohladi pripremamo preliv, kuhajući vodu sa šećerom oko 8 minuta od momenta kada voda počne da ključa.
Vruć preliv sipamo na hladnu koru.
Posljednju pripremamo kremu. Prvo stavljamo mlijeko da se kuha na laganoj vatri.
Umutimo bjelance u čvrst snijeg i u njega sipamo sve sastojke kreme osim margarina.
Smjesu sa jajama sipamo u mlijeko i kuhamo još malo uz mješanje na laganoj vatri. Kada je krema gotova skidamo je sa vatre i dodajemo u nju margarin .
Dodajemo kremu na koru a odozgo stavljamo dosta cimeta. Kolač se ostavlja u frižider da se ohladi. Bolji i ukusniji je sutradan!
mala tajna 1: kora ima karakterističan sastav
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!
Srecan prvi blogorodjendan i neka ih bude jos puno, punoo... hvala i na lepom kolacicu, evo vec se sladim.:))
ΑπάντησηΔιαγραφήHvala , hvala na lijepim željama :))))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό γλυκό. Όσοι το γεύτηκαν, ενθουσιάστηκαν.
ΑπάντησηΔιαγραφή