dare , dare patlidžane gospodare !!!
Kada govorimo o patlidžanima na um mi padaju strogo dva jela: jedan je ‘’paputsakia ‘’ (tačan prevod na srpskom je cipele (!!!!),) gdje se patlidžani bez unutrašnjeg dijela napune sa sosom od paradajza i crveni luk.Drugi tanjir je poznat svima, musaka , ali ako domaćica nema vremena da prži patlidžane dan ranije , musaka je potopljena u maslinovom ulju!
Moje iskustvo sa paputsakia je baš ružno odnosno često u studenskom domu mi jadni studenti smo morali na silu da ih jedemo!Čini mi se da je šef restorana imao opsesiju ovim tanjirom, koji inače nije toliko neukusan ali u tom slučaju on je pretjerivao sa crvenim lukom !!!
Isti šef je musaku napravio malo bolje ali opet osjećaj ulja na usnama nije ostavio prostora za bolje komentare !!
Zaključak je da nisam baš ljubitelj patlidžana ali pokušavam da jedem i ono što ne volim!!! Naš današnji recept je zaista dobar i može da služi i kao dodatni tanjir za nedeljni sto , ako hoćete da dobijate pohvale!
Sastojci
4 velika patlidžana
3-4 paprike (žute i crvene)
2 velika paradajza
1 čašalj bijelog luka
10 kriški sira gaude
10 kriški šunke
ulje
so,biber , paprika
U jednu veliku tepsiju stavljamo papir za pečenje , rasporedimo isječene i oprane patlidžane i paprike. Posolimo ih ,pouljimo i pečemo na temperaturi od 200 C oko 40 minuta.
Čim su patlidžani gotovi u jednu manju tepsiju rasporedimo jedan red . Odozgo rasporedimo polovinu paprika, 5 kriška šunke i pet kriška sira.
Još jedan red patlidžana.
Stavljamo ostatak paprika , šunke i ostatak sira. Tepsiju ostavimo sa strane.
Pripremamo sos od paradajza. U jednoj maloj šerpi dinstamo na ulju bijeli luk a onda dodajemo izblendan paradajz. Začinimo i kuhamo oko 10at minuta.
Sa sosom prekrivamo naše jelo. Tepsija se vraća u rernu i trebate peći još 15 minuta .
Nisam stigla da slikam :(((((( !!!
mala tajna 1 : umjesto pečenja možete slobodno izabrati prženje. U tom slučaju bilo bi bolje da pržite patlidžane dan ranije i da ih stavite da ispuste ulje na kuhiniski papir. Takođe možete pržiti i paprike. Ja inače izbjegavam prženje …
mala tajna 2 : ako ih budete pekli , velika kuhinjiska tepsija ipadne… mala za tu količinu patliđžana. Ne brinete se za to. Samo treba da ih zgurate dobro
mala tajna 3 : ako vam je(kao i meni) dosadio svakodnevni izbor jela , ovo jelo je pravi spas !
mala tajna 4 : kao što ste primjetili na slikama nisam koristila kriške sira i šunke…jer smo na dijeti pa štedimo kalorije !!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!
A na ayto leo to vrika apo to gadget me tis fotografioules :-) thymomoun oti eixe kati nostimouli mesa
ΑπάντησηΔιαγραφή