POST BEZ MASLINA MOŽE ???? Am… ne može !!!!
Moji dragi čitaoci , γεια σας!
Οpet sam tu poslije toliko dugo. Μoje odsustvo nije imalo poseban razlog , malo sam bila zauzeta , malo lijena , malo me uhvatilo vrijeme ali vratila sam se i za moj povratak čuvala sam jedan dobar recept sa maslinama.
Mi pravoslavni davno smo počeli postiti , tako da od sada pa do Vaskrsa ću vam napisati dosta posnih recepata. Počinjem danas sa ovim kiflicama koje su zaista ukusne i brzo se prave. Ne bih pretjerala da kažem da su kiflice bez muke !Jedina mana je to da naše masline (posebno domaće ) su daleko ukusnije od onih koje sam kupila u tegli , ali šta da radimo! Davno sam čula da se u supermarketima mogu naći masline uvozene iz Grčke. Pretražila sam sve supermarkete u Banjaluci ali uzalud. Jedino mjesto gdje nisam išla je pijaca , možda ih tamo imaju. U kuhinji je bitan svaki pojedinački sastojak , ali ako ne može drugačije može i sa maslinama iz tegle !
Sastojci
500 gr brašna (malo više , malo manje)
3 male kašike praška za pecivo
1 šolja ulja (bolje da je maslinovo)
sok od jedne narandže
malo soli
fil
masline u komadićima bez košpica
susam
U jednu odgovarajuću posudu pomiješamo prašak sa pecivo sa uljem i sokom od narandže.
U mokre sastojke sipamo malo po malo brašno i istovremeno umijesimo tako da ćemo na kraju dobit srednje mekano tijesto. Prekrivamo ga i ostavimo malo da se smiri istovremeno pripremamo fil . Sječemo masline u sitne komade , izvadimo košpice ako je potrebno.
Tijesto podijelimo na male loptice . Na radnom stolu svaku lopticu razvijamo , u sredini stavimo par maslina a pospimo sa malo susama.
Urolamo i sa viljuškom zatvorimo krajeve.
Ponovimo postupak dok ne završimo sa tijestom i rasporedimo sve kiflice u tespiju obloženu papirom za pečenje. Pečemo na temperaturi od 180 na prethodno zagrejanoj rerni dok fino ne porume, otprilike oko pola sata.
mala tajna 1: sok od narandže nimalo ne daje slatki ukus. Dakle ne bojte se . Uprskos tome daje finu boju.
mala tajna 2: količina maslina zavisi od vas . Ja sam stavila oko 300 gr (1 1/2 tanjirčić ) crnih i zelenih maslina.
mala tajna 3 : kiflice se fino koriste umijesto hljeba!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!
Kiflice su su super i jako mi se svidjaju, pogotovo sto je fil sa maslinama, mmmm... belezim ih za probu.:)) p.s. welcome back...:D
ΑπάντησηΔιαγραφήOvo mi se strašno sviđa, brzo je gotovo, a okusi su oni koje jako volimo. Bilježim!
ΑπάντησηΔιαγραφήBolje vas našla :)) Kiflice su jednostavne i ukusne. čekam vaše komentare ako budete pravile . lijep pozdrav !
ΑπάντησηΔιαγραφήDivan recept ,nemoj opet d ase ulenjis.E ne radi ovo da se prikljucim na tvoj blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήPodelila sam tvoj recept na mojoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/volimonet.kuvar
pokušaj još jedan put sada , ali stvarno ne mogu više pomoći , jer ovaj blog je potpuno amaterski rad:))(ako neko može pomoći nek se javi)
Διαγραφή