Karfiol za svačiji ukus!!!!
U našoj kuhinji karfiol se koristi uglavom kao salata. Bez obzira na to koliko puta sam tražila na internetu uspjela sam naći jedan i jedini recept u kojem je karfiol glavni sastojak jela ali se nalazi u dosta recepata sa bešamelom. Bešamel sos omogućava čak i neobičnim sastojcima da se transormišu u ukusno jelo! Ko još ne zna da tikvice , patlidžani i malo mljevenog mesa prekriveno sa bešamelom nam daju odličnu i kaloričnu musaku i tavernama dobre zarade posebno preko ljeta.
Ove godine čini mi se da je karfiol zaista jeftin. Na pijaci sam ga našla čak za 60 feninga po kilogramu! tako sam kupila 4 komada . Od 2 sam napravila turšiju, sa jednim sam napravila salatu i ovaj četvrti i laki sam zapekla sa bešamelom.
Sastojci
1 veliki karfiol
1 crni luk sitno isječen
malo peršuna
3 jaja
250 gr sira fete
malo ulja
so, biber
za bešamel
4 šolje mlijeka
4 velike kašike brašna
3 velike kašike jogurta
3 velike kašike margarina
so, biber , muškantni orah
Kuhamo karfiol i razdvojimo ga u cvjetove.
Umutimo jaja sa uljem i u njih pomiješamo karfiol , sir , luk i peršun. Začinimo
Pripremamo bešamel. Od mlijeka odvojimo oko 200 ml i u njega pomiješamo brašno , jogurt i margarin. Istovremeno zagrijemo ostatak mlijeka i kada počinje da kuha sipamo brašno. Miješamo dok bešamel ne dobije odgovarajuću gustinu. Začinimo.
U jednu malu tepsiju stavljamo papir za pečenje . Po želji rasporedimo 3-4 velike kašike prezle. Onda rasporedimo karfiol
Bešamel prelijevamo na karfiol i pečemo na temperaturi od 200 dok ne porumeni (oko 50 minuta)
Gotovo!!!
mala tajna 1: prijatno se konzumira dok je toplo
mala tajna 2: ako nemate problem sa holesterolom možete dodati i male komadiće slanine!
Καλή Επιτυχία !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου