pita siromašnih!
Ne mogu se setiti nijedne pite a takođe nijednog jela koje obuhvata istoriju žena sa Epira u Grčkoj , najsiromašnijeg dijela Grčke .Ali šta je blatsara? Blatsara je zeljanica koja umijesto jufke ima jednu smjesu od kurkuroznog brašna. Jeste neobično da ima takvu jufku ali nije samo to zanimljivo u ovoj piti
Pravi se samo sa zeljem . Glavni sastojak je špinat ali se pomiješaju i različite vrste koje su jestive u Grčkoj ( vi možete staviti blitvu). Epir u starim vremenima je bio siromašno mijesto , mesa je nekada falilo ali zelja nikada . Ova pita je bila omiljena ženama jer se pravi prebrzo zbog toga što se ne razvija tijesto. Dakle one , kada su završavale sa kućnim poslovima i htjele krenuti da obrađuju zemljište , pravile su na brznu ovu pitu da je posluže dok bi sunce jako grijalo i to ispod drveta.
Čini mi se da se blatsara danas zaboravila i ostala u prošlosti. Osim baka , skoro niko je ne pravi. Svi biramo moderniju verziju zeljanice sa domaćom ili gotovom jufkom. Njen ukus je savršen i ako je budete probali , sigurna sam da ćete oblizati i prste!
Sastojci
tijesto
1 šolja kukuruznog brašna
1 jaje
350 ml mlijeka
100 ml ulja (bolje da je maslinovo)
1 kg špinata (možete pomiješati i blitvu)
1 crveni luk
malo mirođije
3 velike kašike griza
350 gr sira fete (čak i više )
malo ulja (bolje da je maslinovo), so , biber
Isperemo dobro špinat i sječemo ga u krupne komade. Sa našim rukama ga iscjedimo. Pazimo da je potpuno suv.
Dodajemo crveni luk , mirođiju , fetu i maslinovo ulje sve to promiješamo . Posolimo i pobiberimo. Ostavimo špinat sa strane
U jednoj posudi pomiješamo brašno sa jajem i polako sipamo mlijeko. Smjesa neće biti niti gusta a ni rijetka , nešto između.
U tespiji rasporedimo pola brašna i odozgo stavljamo špinat . Sa jednom kašikom smjesu rasporedimo po cijeloj površini.
Poklopimo sa ostatkom brašna. Zalijevamo sa malo ulja i pečemo na temperaturi od 200 C na prethodno zagrejanoj rerni oko 50 minuta ili dok fino ne porumeni.
Serviramo !
mala tajna 1 : jedna čaša jogurta stoji idealno ovoj piti!
mala tajna 2: vruća ili topla , svejedno je ukusno !
PRIJATNO !!!!!!!!!!!!!!
Ovo mi zovemo proja zeljanica. Ja pravim po slicno receptu, i to one male projice - muffine. NIsta ukusnije, a jogurt je naravno neizostavan :)
ΑπάντησηΔιαγραφήRecept je stvarno zahvalan!jednom sam ga napravila i u kalup za mafine. super! nisam znala da je naziv proja , mada slične su naše kuhinje:) lijep pozdrav
ΑπάντησηΔιαγραφήSvidja mi se, bas dobar receptic... i da, obavezno uz casu jogurta, mmmm.:))))
ΑπάντησηΔιαγραφή