Ukusno iz scra prirode !!!!!
Čini mi se da je praziluk pogrešno shaćen! U nekim krajevima je poznat i omiljen a u nekim drugim je potpuno izbačen iz ishrane i ako kao povrće nije uopšte osjetljiv , lako se uzgaja i može se brati od jeseni skroz do proljeće. Ima blagi ukus , slađi od luka i naravno ne grize za oči!Imam osećaj da u Bosni je potpuno zaboravljen na ladicama supermarka i na klupama pijaca. Nikada nisam vidjela baštu da ga ima i još čudnije nikada nisam vidjela nekoga da ga kupuje!
Većina misli da se može zamijeniti sa lukom , jer pripadaju istoj porodici. Ali praziluk može da se tretira i kao luk , dodatni sastojak za ukus(npr u zeljanici ) ili sam kao povrće . Imamo fantastična jela sa prazilukom , kao što je prasoselino (tradicionalno jelo sa svinjetinom i prazilukom , uskoro ako Bog da ).
Danas vam serviram jedan tart sa prazilukom i sirom.
Sastojci
1 komad lisnatog tijesta
2 praziluka
1 crveni luk
100 gr sira fete
100 gr žutog sira
1 šolja mlijeka
2 jaja
3 velike kašike kukuroznog brašna
1 velika kašika brašna
malo ulja
so, biber
Praziluk dobro isperemo i odstranimo tvrde ili pokvarene listove. Isječemo ga u komade pa ga stavljamo u blender da se isječe na sitnije komade. Dinstamo ga na ulju zajedno sa crnim lukom oko 12 minuta ili dok ne omekša.
Kada je gotov skidamo ga sa vatre .Po želji možete dodati i malo slanine.(ja sam dodala malo isječene čajne kobasice, čisto za ukus ).Začinimo po želji.
Pripremamo rijetku smjesu sa mlijekom u kojoj su razmućena jaja. U mlijeko dodajemo brašna i sir krupno iscječen . Promiješamo. Probamo ukus i žačinimo ako je potrebno.
U podmazan pleh stavimo lisnato tijesto i na njega praziluk. Po praziluk sipamo pripremljenu smjesu. Pleh stavimo u rernu da se peče oko 40 minuta na 220 C.
To je to !!!!
mala tajna 1 : kada sipamo mlijeko bolje da ga lagano promiješamo jer brašno ostaje na dnu.
mala tajna 2 : ako stavljate slaninu bolje je da je stavite malo ranije , prije nego što skinete tiganj sa vatre.
Prijatno !!!!!!!!!!!!!!!!
Jako volimo poriluk i jedemo ga svaki tjedan, na razne načine, a ovo je odlična ideja za nešto novo.
ΑπάντησηΔιαγραφήrecept je dobar! godinama ga pravim , nekada sa slaninom , nekada bez , nekada samo sa fetom. ostavlja puno prostora za inspiraciju! puno te pozdravljam :))
ΑπάντησηΔιαγραφή