Sa jagodicama iz Slatine !
Jagode su kraljice voća u Bosni , jer se uzgajaju na široko u ovim krajevima. To naravno ima uticaj na cijenu. Jagode su poprilično jeftine i naravno to daje svima nama slobodu da ih mnogo koristimo u kuhinji kada su u sezoni. Jedna mala šetnja na pijacu ovih dana može lako to da dokaže , jer slabo možes da vidiš da se ne kupuje par kilograma u kesama nego samo na gajbu. Od jagoda domaćice prave fine kolače , sokove , pekmez.
Išla sam na pijacu po jagode i imala sam priliku da pričam sa prodavačima. Kukali su! Ove godine zbog poplava narod sumnja i ne kupuje kao prošlih godina. Ipak sve jagode na pijaci se krištene da su iz Slatine i toliko lako preskočili smo sumnje! Nikako da se naviknem na takvu mudrost , za koju do sada sam mislila da je samo grčka , ali čini mi se da je balkanska !
Ja stvarno ne znam odakle su nam došle jagode koje sam kupila , ali barem pobrinula da imaju lijep izgled i lijepu boju. Nisam izgubila vrijeme , jer su zaista osjetljive i ne mogu stajati više od par sati na sobnoj temperaturi niti više od jednog dana u frižideru . Odmah sam prionula na posao da ih transformišem u jedan lijep , zdrav i ukusan kolač u kojem smo svi uživali ovih toplih dana!
Sastojci 1 šolja šećera pola margarina 1,5 šolja brašna 3 jaja 1 šolja jogurta 1 prašak za pecivo 2 vanilin šećer malo sode bikarbone fil 400 ml jogurta sa ukusom jagode 200 ml slatke pavlake oko 15 svježih jagoda |
Mutimo šećer sa margarinom par minuta pa onda dodajemo postepeno jaja miksajući neprestano. Potom dodajemo jogurt i vanillin šećer. Poslednje dodajemo brašno pomiješano sa praškom za pecino i sodom.
Smjesu podijelimo u dvije tepsije (20cm). U jednu tepsiju rasporedite na površini 5-6 velikih jagoda . Ako su velike bolje da ih isječete u komade , ako su manje slobodno ih stavite čitave. Pečemo na prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 mnuta na 180 C . Kada je kora gotova izvadimo je iz rerne i zaboravljamo tepsije sa strane da se potpuno ohlade.
Pripremamo fil . Jogurt umutimo sa šlagom (treba da su obadva hladna) a potom dodajemo još 5-6 isječenih jagoda.
Koru sa jagodama stavimo prvo i filujemo je sa dovoljnom količinom jogurta.
Odozgo stavimo drugu koru. Premažemo odozgo i sa strane jogurtom. Ostatatkom jagoda ukrašavamo tortu.
Vraćamo tortu u frižider i čekamo najmanje 2 sata prije nego što osječemo prvi komad. Od kada počnemo da je sječemo ne završavamo dok ne ostane ni mrvica:))
Poslužite se !!
mala tajna 1 : bilo bi bolje da namažete jadode sa brašnom prije nego što ih stavite na koru.
mala tajna 2 : možete da koristite 1 pleh umijesto 2 ali u tom slučaju trebate sjeći koru.
PRIJATNO!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου