Jedan izvanredno nepoznat svјet !!
Sigurno blitve nisu nimalo nepoznat svјet ali su moje sretstvo da adaptiram ovaj recept u srpskoj kuhinji.
Pustite me da vam objasnim. U vremenima siromaštva i gladi jedan omiljeni tanjir je bio različite divlje biljke ,koje su žene brale u poljima, posao zaista težak i naporan. Navika da se beru divlje biljke je ostala i danas iako vremena nisu toliko siromašna. Branje biljaka je uobičajn na selima , ali je potpuno nepoznato građanina. Međutim i oni mogu uživati u njima , ako stave malo dublje ruku u džep , jer te biljke se prodaju na pijacima ali su dosta skuplje od onih koje se uzgajaju.
Jedan omiljeni način da se prave te biljke , umjesto da se kuvaju, je da se prže na maslinovom ulju. Baza ovoga jela je naravno crni luk koji se prži i ostavlja sav svoj miris i slast. Posle toga ili bilje se serviraju odmah bez ikakvih dodataka ili se obogate sa vinom , paradajzom i sirom, zavisi od sadržaja frižidera. Probajte jednostavniju verziju i uzivajte u ukus u biljaka, pa onda probajte i bogatiju verziju.
Naravno blitve ne liče ni malo na ove fantastične divlje biljke ali priznajem da sam se iznanadila koliko dobro su se uklapale sa načinom kuhanja. Dosta puta pravim i same blitve ili pomiješane sa spanačem. Obadva načina mi se sviđaju.
sastojci 1 kg blitve (ili po pola blitve sa spanacem) 1 veliki crni luk 1 češalj bijelog luka 200 ml bijelog vina 1 paradajz oko 100 gr sira fete(ili više ) maslinovo ulje |
Blitve peremo dosta puta i sječemo ih u komade. Ostavimo u cjediljku da se ocjede. Onda ih prebacimo na tavu bez ičega i pustimo ih da se kuvaju. Vidit ćete da polako polako mijenaju boju i naravno se skupljaju.
Čim su blitve gotove (vidi se , sada od jednoga kilograma imate od prilike 2 šolje blitve) dodajemo dosta maslinovog ulja , crni i bijeli luk isječen u komadiće i pržimo nekoliko minuta.
Potom dodajemo jednu čašu bijelog vina i nastavljamo pržanje dok se ne ispari. Čim ispari vino blitve su skoro gotove a dodajemo paradajz sitno isječen. Promiješamo i ugasimo vatru.
Poslednji korak je da pomiješamo fetu koju će tople blitve brzo stopiti. Probamo ih a posolimo i pobiberimo po potrebi.
Serviramo dodajući malo maslinovog ulja !
mala tajna 1 : ja volim tanjir dok je topao ali moram reći da je takođe ukusan i hladan.
mala tajna 2: blitve se služe kao salata , kao prilog i zašto ne i kao glavno jelo.
mala tajna 3 : ako niste sigurni koje su biljke jestive , nemojte izlaziti u polje . Gubite vaše vrijeme bez veze (pričam iz iskustva :=(( )
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου