MMM PEPO (=LIJEPO ) !!!
Evo me opet posle toliko dugo vremena uprkos obećanjima da ću biti malo aktivnija sa blogom. Iako mrzim sve koji kukaju, čak i kad imaju razlog , nemam drugog izbora nego da počnem i ja kukati pošto stvarno nemam vremena. Posao , kuća i jedno malo dijete koje je nekada anđeo a nekada đavolčić (za ovo drugo tata je kriv).
Ne mogu da kažem da su mi dani dosadni i isti ili da prolaze bez cilja , ali puno me nervira da samo kad svi idu na spavanje mi ostane malo vremena za mene. To me stvarno ubija , jer kao čovjek volim da provodim malo vremena sama.
Kuhanje je postalo mora. Do prije par meseca mali je stalno bio pored mene, odmakao se za kratko ali opet se vratio. To znači da kad ja perem tanjire , on obavezno stoji uz mene pa pere i on. Kad ja sječem luk , on uzima moje šerpe da se igra , kad ja kuham on upali kuhinju da pravi kafu i da vas ne zamaram radi sve što može da bi uništi moje živce. Jeste simpatično je da gledaš njegovu ponosnu facu da te gleda kao veliki uspjesni kuhar ali ja sam čovjek i hoću jednostavno da galamim glasno i jako: pusti mene i moje šerpe na miru!!!
Naravno u ovim malim kiflicama Nikola je učestovao mnogo , stavio je pekmez , oblikovao je njih i prvu dozu malo smo prepekli ali šta ima veze(svaki put kad pravi nestašluke, kaže šta ima veze )!!
Sastojci
1 šolja jogurta
pola šolje ulja
2 jaja
6 supenih kašike šećera
2 supene kašike likera
kora od jednoga limuna
2 male kašike praška za pecivo
oko 4,5 šolje brašna
oko 200 gr pekmeza
|
Procedura je sasvim jednostavna. Umutimo jaja sa jogurtom , uljem , likerom i šećerom dok se ne stopi šećer. Dodajemo i koru od limuna.
Potom pomiješamo prašak za pecivo sa brašnom i dodajemo ga u mokre sastojke dok ne dobijemo srednje mekano tijesto.
Uzimamo malo tijesta veličine oraha i razvijamo ga. U sredini stavljamo malo pekmeza (nemojte pretjerivati) i oblikujemo ga.
Male kiflice rasporedimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pečemo na prethodno zagrejnoj rerni na 180 oko 25 minuta dok fino ne porume.
Gotovo . uživamo uz kafu.
mala tajna 1 : znam da je ova godina bila izuzetno siromašna i domaćinstva skoro da nisu ni pripremala pekmez , ali ako imate od prošle godine evo načina da ga potrošite.
mala tajna 2: za bolju boju odozgo , možete zalijevati kiflice sa žumancem od jednoga jajeta. Ja to izbjegavam u okviru ΄΄štednje kalorija΄΄. :))
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
Πολύ εντυπωσιακά τα κρουασανάκια σου Βάσω. Με εντυπωσίασες για ακόμη μια φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφή