Male sirnice velikih očekivanja !
Odavno me muči jedno bitno filozofsko pitanje! Zašto mi se sviđa da kuham?
Moram priznati da nisam od onih koji su se rodili sa ovim darom. Počela sam da kuham malo poslije studiranja. Prije toga nisam znala ništa, kao što kažu i oni koji se bave pedagogijom bila sam tabula rasa. Nikada nisam pokazala interesovanje da pratim moju mamu , baku, prabaku , ili barem sposobne komšinice kako kuhaju. Baš nikada…
U toku studiranja moj jedini uspjeh je bio da znam napraviti makarone i jaja. Vremenom se pojavilo interesovanje za kuhanje , ishranu i polako polako se tranformisalo u ljubav koja se stalno povećava!
Jedan bitan razlog zbog kojeg volim kuhanje je zato što me odmara! Primjetila sam da kada pripremam nešto , posebno kad sječem u male komade to me zaista smiruje. Isto se desava i kada oblikujem tιjesto. Obožavam to da radim . U tim momentima ne razmišljam ništa. postojimo samo ja i tιjesto.
Punon volim sirnice , velike i male. U pekarama u Banjaluci stvarno prave lijepe sirnice. Mislim da su ovde bolje nego kod nas. Kod nas su nekako masne , pune ulja. Često napravim svašta sa sirom, od male pitice do hljeba i svaki put kad pravim nešto ne zaboravljam blagosloviti onog ko je otkrio sir. Ove male pitice često napravim iz dva razloga. Lako se prave i tijesto je elastično tako da nije bitno da ga razvijem i da ispriljam radni sto brašnom a drugi razlog je zato što se u tijesto dodaje i susam koji se meni lično sviđa PUUUUNO!
1 šolja jogurta 1 šolja mlijeka pola šolje ulja 1 jaje 50 gr susama 3 supene kašike maka 2 male kašike praška za pecivo oko 4 šolje brašna malo soli oko 200 gr krem sira |
Jogurt , mlijeko , ulje i jaje umutimo zajedno
Zatim dodajemo susam, mak i malo soli. Ako želite možete povećati njihove količine.
Onda dadajemo brašno sa praškom za pecivo i istovremeno mješamo dok ne napravimo srednje mekano tijesto.
Na radni sto posipamo malo brašna , odvojimo jedan komad tijesta veličine oraha , na njega stavimo po malo krem sira.
Uvijemo pitice i poređamo ih na pleh, obložen papirom za pečenje. Pečemo na temperaturi od 180 C na prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta dok fino ne porume.
mala tajna 1 : tijesto je elastično i možete da ga razvijate i rukom.
malta tajna 2 : ako vam se sviđa mak možete povećati količinu.
mala tajna 3 : pitice su mekane i sutradan samo ih dobro zamotajte u vrećicu.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου