Za novu godinu
Htjela sam da objavim ovaj recept mnogo ranije ali nisam stigla. Mislim da je to već poznato…
Dva su naša tradicionalna božična kolača : melomakarona i kurambjedes. Kurabjedes u ovom blogu nećete naći , jer uvijek probam kolač prvo ja pa ga onda objavim a ovaj kolač jednostavno ne volim… Ali melomakarona obožavam. Melomakarona su posni kolači , i konzumiramo ih prije Božića , u toku posta. Poslije Božića oni koji ih vole mogu da uživaju u ukusu kurabjea koje sadrže maslac.
Ako odlučite da pravite ovaj recept , dobićete fantastične melomakarone. Ali pazite , pratite recept kako se daje i pazite na vrijeme pečenja.
Sastojci
1 šolja maslinovog ulja (ili po pola sa suncokretovim)
1/4 šolje šećera
pola šolje konjaka (ili ruma)
1 šolja svježeg soka od narandže
1 kašičica sode bikarbone koju ćete rastopiti u soku od narandže
1 puna kašičica cimeta
1/2 kašičice karfičica
2 šolje griza
2 1/2 šolje brašna
sirup
1 šolja meda
1 šolja šećera
1 šolja vode
štapić od cimeta
par komada karfičića
par kapi soka od limuna
kora od jedne narandže
i još
malo meda , malo oraha
U jednu posudu pomiješamo sve sastojke osim griza i brašna i kašikom promiješamo lagano dok se ne istopi šećer. Potom dodajemo griz, pa onda brašno. Dobićete mekano tijesto.
Oblikujemo male loptice i rasporedimo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Viljuškom prituskeno svaku lopticu kao što se vidi na slici i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni 20 - 25 minuta. Kad je gotovo izvadimo tepsiju odmah i ostavimo je sa strane da se potpuno ohladi.
Pripremamo sirup. Sve sastojke sirupa kuhamo 3 minuta od momenta ključanja vode.
Odmah prelijevamo tepsiju sa melomakaronima i ostavimo ih da upiju tečnost. Povremeno ih okrenemo sa jedne i druge strane.
Rasporedimo melomakarona u tanjir ,gdje ćemo ih držati. Na svaki komad prelijevamo par kapi meda, pa odozgo pospemo krupne orahe.
mala tajna 1 : ova doza daje oko 25 komada.
mala tajna 2 : ne treba da ih pečete više od 25 minuta , jer ako se stegnu neće upiti tečnost i ostaće tvrdi kao biskvit.
matla tajna 3 : nikada nemam štapić od cimeta i dodajem pola kašičice cimeta u prahu.
malta tajna 4 : ako imate maslinovo ulje , bolje da ga koristite. Grci vjerujemo da igra glavnu ulogu za lijep rezultat
mala tajna 5 : Uvijek sam se pitala kako u poslačistarcima lijepo stoje orasi nad melomakaronima i nikako da skontam. ΄΄ Tajnu ΄΄ mi je otkrila prijateljica čiji je otac poslastičar ali već dugo je u penziji tako da se neće naljutiti .
mala tajna 6 : držimo ih van na sobnoj temperaturi.
Dragi moji čitaoci i ljubitelji grčke kuhinje još jedna godina nas pozdravlja i stoji pred našim vratima. Nadam se da će svima nama Nova Godina donijeti svako dobro. Svima želim sretnu , kreativnu i uspješnu 2017. godinu
Καλή χρονιά με υγεία , χαρά και αγάπη.
Εξεπλαγην γιατι απ'ο,τι ξερω ειχες μελιμακαρονα στο μπλογκ! Παντως αυτα μου φαινονται πιο ομορφα. Απο οτι βλεπω αυτα ειναι με σιμιγδαλι. Παντα αναρωτιομουν αν τ μελομακαρονα που ετρωγα ειχαν σιμιγδαλι, ε να που γινεται και μονο με σιμιγδαλι. Πως ειναι στο δαγκωμα?θριματιζονται η ενταξει? Απο οταν εφτιαξα μονη μου ολα τα απεξω μ φαινονται ψευτικα,σα να εχουν παλιολαδια! Φετος δεν εφτιαξα κι ακομα δεν εφαγα ουτε ενα μελομακαρονο, σημερα μου εδωσε η γειτονισσα αλλα δε δοκιμασα ακομα.Παντως εμενα μια χαρα κολλησανε τα καρυδια, μαλλον επειδη ειχα πολυ μελι στο σιροπι κ η συμβουλη της θειας μου ηταν να τα βαλω γρηγορα οσο ειναι νωπο ακομα το σιροπι. Καλη χρονια με υγεια και ειρηνη σε ολο το κοσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμαζω κατα καιρους διαφορες συνταγες.αυτη εδω προεκυψε..ειχα δει κ εγω συτες με το σιμιγδαλι κ μου κινησαν το ενδιαφερον.ετσι μου προεκυψε αυτηνεδω πριν τρια χρονια κ απο τοτε την κανω φανατικα.βγσινουν εκπληκτικα.οποις τα δοκιμαζει ζηταει κι αλλο.φετος παλι εκανε τρεις δοσεις κ δεν εμεινε τιποτα.μελωνουν παρα πολυ καλα κ δεν εινσι ουτε πολυ σφιχτα ουτε μαλακα.ακριβως οπως πρεπει.επισης χρονια πολλα με ολα τα καλα😊
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ξαναλειτουργησει το μπλογκ ? εχει πολυ σπανια αναρτηση μηπως δε θα συνεχιστει
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μπλογκ μια χαρά λειτουργεί με τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες συνταγές , λόγω έλλειψης χρόνου για νέες δημοσιεύσεις :))
ΑπάντησηΔιαγραφήOk, anamenoume nea syntagoula. Parepiptontos mipos eheis dokimaaei na valeis krasi se zumi magias?
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ανέβει συντομα:)) Κρασί με μαγιά δεν έχω συνδιάσει. Έχω βάλει κρασί σε κουλούράκια γλυκά και είναι πάρα πολύ ωραία. Το έχεις κάνει και εσύ (σε παρακολουθώ να ξέρεις :)) . Δεν νομίζω να μην συνδιαζεται , αν και δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρασι σε ζυμη με μαγια δεν εχω βαλει, το σκεφτομαι αλλα δε ξερω πως θα αντιδρασει.
Διαγραφή