LAKA PITA …..
ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΠΙΤΟΥΛΑ….
Ovih dana sam zapazila da dugo nisam stavila na moj blogg recept pite i čudno mi je bilo , jer skoro sedmično imamo po jednu pitu ili kao glavno jelo ili kao dodatak. Dakle , za vas danas imam jednu ukusnu krompirušu. Čini mi se da krompiruša ovdje spada u tradicionalna jela. Moje mjesto u Grčkoj je poznato po pitama – istina je da domaćice prave divne pite – ali ne mogu reći da je krompiruša naše omiljeno jelo. U stvari niko je ne pravi. Krompiruša je poznata u Makedoniji , ali opet tamo se drugačije pravi.
Za vas danas spremam vašu krompirušu – naravno uz pomoć moje svekrive - i obećavam neki drugi put da ću vam dati makedonski način pravljenja.
Sastojci
tijesto
2 jaja
2 šolje tople vode
1/2 šolja ulja
malo soli
brašno koliko je potrebno (oko 600 gr)
fil
5 - 6 velikih krompira
1 crveni luk
malo ulja
so -biber – vegeta
1 jaje
malo mlijeka
150 gr sira (ja stavljam sir fetu)
Pripremamo tijesto u jednu posudu i ostavimo ga sa strane da se malo smiri.
Istovremeno isječemo krompire u komadiće. (lično ja mrzim da ih sječem sitno i ostavim ih krupne, vi ako ste dosta strpljivi bolje bilo bi da ih iscječete sitno). Isječemo i luk , dodajemo sve začine i malo ulja.
Pospemo malo brašno na radni sto i razvijamo tijesto.
U svaku jufku stavljamo krpompire , urolamo lagano i stavljamo u tepsiju.
Pečemo na temperaturi od 200 C u prethodno zagrijanoj rerni oko 50 minuta. Kada je pita skoro gotova , i jufta porumeni izvadimo je iz rerne i sipamo jednu šolju tople vode. Vraćamo tepsiju i nastavljamo sa pečenjem.
Pripremamo preliv, u jednu malu posudu umutimo jedno jaje , mlijeko i sir. Viljuškom smrvimo sir tako da na kraju imamo jednu ravnomjernu smjesu. Kada nam pita popije cijelu vodu , sipamo ovu smjesu i pečemo još oko 10 ak minuta.
mala tajna 1 : mislim da je ova pita ukusnija kada je vruća.
mala tajna 2 : vi možete praviti tijesto kako obično pravite. u svakom slučaju za krompirušu nam treba domaća jufka.
poslužite se ……
to vrika. :) i petherula ti tyri vazei??
ΑπάντησηΔιαγραφήsa pizza fainetai sto fot opou exei trigona kommatia. vlepo patatew, ayga, elpizo i geysi na min thymizei omeleeta me avga k patates. i pataopita poy eho dokimasei edo einai entelos diaaforetiki k moiazei sa flogera. Vevea allo to ena allo to allo.omos de to katalava kala, kovies lorides kai tis gemizzeis k meta tis kaneis rolo i apla tis ''patsavouroneis'' sorry gia tin ekfrasi alla etsi legetai sti patsavouropita.. enoo apla is zaroneis kapos... ?? k diladi ets iomes tis vazeis tis patates??
Το τυρι ειναι αγελαδινο.γενικα εδω φτιαχνουν σπιτικι τυρι κ οσοι δε φτιαχνουν αγοραζουν απο αυτους που φτιαχνουν.μπορεις να την κανεις κ ρολο ,μπορεις κ να σουρωσεις το φυλλο.οι πατατες πρεπει να ειναι κομμενες σε ψιλα κομματακια κ μπαινουν ωμες.δεν θυμιζει καθολου αυγα με πατατες.ειναι πολυ ωραια κ φτηνη πιτουλα!
ΑπάντησηΔιαγραφή