Posne kiflice sa krompirom !
Pisia je naziv za ukusne slane kiflice punjene nekada sa krompirom , nekada sa sirom i malo rijeđe sa mljevenim mesom. Obično su ih pravili Grci koji su živjeli na Pontosu i donijeli su ovaj recept kada su se preselili u Grčku posle 1922 (uništenje Izmira) . Moguće je da recept ima turske korjene ali stvarno ne znam detalje o tome.
Pisia se danas prave svugdje u Grčkoj gdje žive Pontijaci a posebno u Makedoniji. Njeno stanovnistvo ih obožava. Ono što je čudno je da ih nikada ne prave u malim količinama već u ogromnim , čak i komšinice dolaze u podršku. Jedna ih oblikuje , druga ih prži. Kada se naporan posao oblikovanja i pržanja završi , djele se i cijeli komšiluk ih probava.
Postoji još nešto čudno sa ovim kiflicama. Nije samo da svi ih vole , niti samo da se troše toliko mnogo, nego se jedu u paru! Čak i jezik je primjetio ovu nepravilnost i izbrisao je jedninu. Dakle riječ pisia u gramatici je samo u množini ! Zar nije zanimljivo?
Sastojci
3 1/2 šolje brašna
1 šolja tople vode
2 velike kašike maslinovog ulja
1 kesica kvasca
malo soli
fil sa krompirom
5-6 skuhanih krompira
1 crni luk izrendan na blenderu (ako želite da je sitno isječen bolje da ga kuhate sa krompirom)
so,biber , dosta paprike , oregano
ulje za prženje
Miješimo sve sastojke tako da se na kraju dobije mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijemo peškirom i čekamo oko 2 sata da naraste.
Krompire ogulimo i skuhamo ih. kada su gotovi iscjedimo vodu i pritisnemo ih da bi dobili pire. ne treba da su potpuno smrvljeni , lijepo je da ostanu mali komadici .Začinimo po želji.
Podijelimo tijesto na male komade veličine oraha i rasvijamo ih. U sredini svakog komada stavimo malo fila . Oblikujemo ga i zatvorimo krajeve viljuškom.
Na tiganj zagrijemo ulje i pržimo pisia sa dvije strane dok ne dobiju finu boju. Nastavljamo postupak dok ne završimo.
Završili smo !
mala tajna 1 : pisia se obično filuju i sa sirom. Ja sam napravila posnu varijantbu jer je post i postim.
mala tajna 2 : nemojte ni slučajno da ih pečete. Nisu toliko ukusna i brzo se suše.
mala tajna 3 : sa ovim sastojcima ćete dobiti oko 20 komada. Moram priznati da ako imate društvo i rašpoloženje slobodno poduplajte dozu. Vrijedi truda.
mala tajna 4 : moja baka obično posle kuhanje krompira ih je dinstala par minuta dok ne omekša crni luk i krompiri da budu ukusniji od ulja. Neko preskače ovaj korak (kao ja) . Fil je ovako ukusniji ali i teži.
mala tajna 5 : pravila sam pisia za ronđendan mog sina , pa sam ih malo modernizovala. Pisia on a stick su dobili od cijeloga bifea najbolje komentare !
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
ki ayto to eho akousei ma de to eho faei, zanimljivo!
ΑπάντησηΔιαγραφήp.s
na xaireei to mikruli sou :))