Μπαμπάς :σιροπιαστό γλυκάκι σκέτη γλύκα..
Babas na grčkom
znači „tata“. Stvarno ne znam kako je kolač dobio ovo ime, ali dobro znam da je
jedan od najukusnijih kolača što mi imamo. Uglavnom ga kupujemo u poslatičarnicama.
Nisam znala da je njegov recept toliko
jednostavan i brz. Samo nekoliko meseci prije jedna moja prijateljica mi je
dala recept, i odlučila sam da ga probam napraviti. Mogu reći da sam bila oduševljena
i on je odmah postao moj omiljeni kolač
i sigurno je da ću ga praviti ponovo. Dosta je priče , vrijeme je da se hvatamo
šerpe :)
Sastojici
5 jaja
1 solja šećera
1 ½ solje brašna
Malo konjaka
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Sirup (preliv)
2 ½ solje šećera
3 solje vode
Šlag
Umutimo sve sastojke zajedno i izmiksamo ih dobro.
Pečemo na temperaturi
od 180 C dok kolaci ne narastu i dobiju mekanu zlatnu boju.Ostavimo ih sa
strane da se ohlade dok pravimo naš sirup. U jednoj šerpi stavljamo šećer i
vodu zajedno i kuhamo dok se šećer ne rastopi.Kad je kolač
hladan a sirup vruć stavljamo pojedinačno
svaki kolač u sirup za 1- 2 minuta.
Izmiksamo šlag i
ostavimo u frizider pola sata. Sječemo
svaki kolač u sredini i zalijevamo ga šlagom.
Male tajne : Jedu se odmah.
Problem sa ovim kolačom je da posle pola sata neće imati ništa u frizideru. U
svakom slučaju vrijedi pokusati .Recept daje ¸12
mpampades !!!!!!!(komada)