Za zdrav doručak !!!
Jedan brz , i zdrav pekmez koji potsjeća na Grčku , ljeto i njeno sunce. Pekmez nisam napravila ja , jer mi je jako teško da nađem lijepe , velike i ukusne smokve ovde … Napravila ga moja prijateljica iz studenskih vremena pa mi je poslala … samo slike i recept. I to je najveći problem sa internetom ..samo oči site , a stomak prazan !
Sastojci
16 smokava bez kore
4 smokve sa korom , isječene u komade
4 s.k braun šećera
7 karfičića (ili manje , ako vam se ne sviđa njihov ukus)
8 s.k bijelog šećera
1 s.k konjaka
1 s.k sok od limuna
Prethodno veče stavljamo 16 oljustenih smokava u jednu šerpu sa braun šećerom , rukom ih lagana pritisnemo. Prekrivamo folijom i stavljamo u frižider.
Sledeći dan stavljamo smokve u šerpu dodajući 4 smokve sa korom , karfičiće i bijeli šećer i kuhamo sve zajedno na laganoj vatri dok pekmez ne bude gotov . Treba će vam oko 45 minuta. Prije nego što je pekmez gotov dodajemo konjak i sok od limuna.
Pekmez čuvamo u frižideru ili u sterilizovanim teglicama.
Uživamo !!
mala tajna 1 : ne dodajemo uopšte vodu ,nije uopšte potrebno.
mala tajna 2 : umjesto karfičica možemo koristiti cimet, vanilin šećer ili par listova lezetre.
mala tajna 3 : ako hoćemo možemo koristiti samo smokve bez kore ili sa korom . Ako budete koristili smokve sa korom , onda pekmez više liči na slatko od smokve a Aliki smatra da je to najukusnija varijanta.
mala tajna 4 : količina šećera zavisi od zrelosti smokve, ali i od vašeg ukusa…
mala tajna 5 : od navedene količine voća , dobit ćete jednu teglicu pekmeza , taman za augustovski doručak
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !