Γιατί νηστεία δε σημαίνει πείνα !!
Ko je rekao da postiti
znači „ biti gladan“ ne govori istinu !!!
Danas kuhamo jedno zaista ukusno jelo , rezultat
kombinacije graha sa špinatom. Neki od nas za vrijeme posta , ne znaju šta da
kuhaju i šta da jedu. Mnogo puta ostanu i gladni!! Budu stripljvi nekoliko dana
i čim se završi post , jedu kao da
nikada u životu nisu jeli !! Naravno da je ovakvo ponašanje daleko od stvarnog smisla
za post.
Naše današnje jelo je jedan odličan tanjir za vrijeme
posta. Takođe je i jedan lijep način pripreme a da bi uživali u pasulju.U
svakom slučaju , ako vam se nesviđa špinat , možda ćete zbog ovoga jela
promjeniti vaš stav.
Sastojci:
Pola kilograma pasulja
Pola kilograma špinata (možda i malo više)
1 praso
2 mrke
1 crni luk
Peršun
Ulje
So- biber
Od prethodne
večeri pasulj stavimo u vodu da nabubri.
Sledeći dan počinjemo pripremati jelo. Kuhamo ga oko10 minuta a zatim iscjedimo
vodu. Ponovo punimo šerpu vodom i skuhamo grah. Kada je grah skoro gotov , sipamo vodu.
Istovremeno sječemo špinat , crni luk i peršun u
komadiće (špinat je bolje da je u većim komadima).
Istovremeno sječemo špinat , crni luk i peršun u
komadiće (špinat je bolje da je u većim komadima).
Rasporedimo sve u
pekač. Dodajemo pasulj , zalijevamo uljem , posolimo i pobiberimo i dobro promiješamo.
Dodajemo i malo vode, međutim ne treba
puno jer i povrće ispušta vodu a gotovo jelo mora biti samo na ulju. Dakle ,
često pogledamo jelo i ako mislimo da treba malo vode , slobodno dodajemo u
toku pečenja.
Pečemo na temperaturi
od 220 stepeni da se špinat i povće dobro skuhaju .
Mala tajna : Uz ovo jelu ide i mirođij, nažalost, teško je
pronalazim u Banjaluci . Ako imate
dodajte je...
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!