Κέικ με μήλα : Δε θα χρειαστεί να πλύνετε το πιάτο!!!
Evo me ! Tu sam!. Nisam Vas zaboravila , ali moj popravljač
teksta (moj muž) je bio odsutan i nisam
htjela rizikovati da prikačim na moj sajt neki recept. Nisam htjela uništavati vaš
jezik : ))
Za danas spremamo
jedan divan kolač. Na grčkom takav tip kolača se zove „Keik“. Objašnjenje: Keik
su kolači sa brašnom , koji se jedu uglavnom uz kafu.
Naš keik je punjen
jabukama. Jesen je stigla a jabuke su njen zaštitni znak . Mi imamo jednu poslovicu ‘’jedna jabuka dnevno , drži ljekara daleko od nas’’ (ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα’’. Ja nisan ljubitelj jabuka
ali kad sam isprobala ovaj kolač , promijenila sam stav. Bilo ko od vas da ga
proba, neće imati potrebe odmah da pere tanjir jer će ga sigurno vrlo brzo
ponovo upotrijebiti:))
Sastojici:
Fil
10 jabuka
½ šolje šećera
1 vanilin šećer
malo cimeta
2 kašike soka od limuna
Keik
malo više od ½ šolje ulja
1 ½ šolje šećera
3 šolje brašna
1 vanilin šećer
½ šolje mlijeka
5 jaja
1 prašak za pecivo
Glazura
1 šolja soka od jabuka što malo prije iscjedili
2 velike kašike gustina ( možda treba i malo više)
1 želatin (bijeli)
Priprema :
Fil: Ogulimo dobro jabuke i stavimo u blender.
Stavimo sve sastojke zajedno u posudu i ostavimo ih da stoje jedan sat. Iscjedimo
jabuke i uzimamo iscjeđenu tečnost. Ja nisam dodala na vrijeme sok od limuna i
zbog toga su jabuke dobile crnu boju. Vi morate biti malo brži
Nastavljamo sa Keikom. Umutimo sve sastojke zajedno. Rasporedimo pola smeše u
kalup , zatim preko nje rasporedimo jabuke , a onda ostalu smješu.
Pečemo jedan sat na temperaturi od 180 stepeni (zavisno od rerne).
Premazujemo preko ohlađenog Keika!
Καλοφάγωτο!!!!!!!!!!
Καλοφάγωτο!!!!!!!!!!