UKUSNO!!!!
Ja bih htjela da se vratim na jedno povrće koje se slabo koristi u vašoj kuhinji, takođe i u mojoj. Ne znam , ne postoji poseban razlog ali ja lično ga ne koristim često , i ako mi se sviđa njegov ukus i miris. Kažu da ga možemo dinstati sa lukom npr. i da obogatimo svako naše jelo sa njim. Istina je da je njegov ukus potupuno blag i kada se kuha ostavlja prijatnu slast na usnama.
Prije nekoliko dana sam pročitala na ovoj stranici jedan baš zanimljiv članak o praziluku ali ne kao kuhinjskoj namirnici nego kao riječ. Svi vi koji znate grčki , znate da je praziluk na grčkom ‘’praso’’ i ‘’prasino’’ je zelena boja. Da li znate da ‘’prasino’’ = zelene boja , je dodila naziv od prazilukom , jer praziluk ima ovu lijepu zelenu boju?Ni ja nisam znala!
Ajmo da se vratimo kuhinji. Današnji tanjir me oduševio pogotovo zato što nisam očekivala takvu transformaciju. Poslije drugog svetskog rata , kada narod nije imao šta jesti kuhani praziluk (bez ičega ,da samo praziluk) je bio kompletan obrok . Takođe sam našla neke kombinacije sa rižom ili sa šampinjonima . Ja sam izabrala sigurniji put krompira i nisam pogriješila! Praziluk sa krompirom ću servirat češće od sada pa na dalje!
Sastojci
3-4 praziluka
5-6 velikih krompira
2 mrkve
1 crni luk
4 kašike soka od paradajza
ulje
2 lovorova lista
so,biber , malo ruzmarina
Odstranimo žute listove praziluka i očistimo ga. Trebamo samo bijeli dio i najsvježiji od zelenog dijela. Sve ostalo bacamo. Sječemo ga u komade , krupno ili sitnije ne bitno. Meni se sviđa da je sitno isječen. U jednu šerpu zagrijemo ulje i u njemu dinstamo praziluk i isječen luk.
Ogulimo krompir i mrkvu i isječemo ih . Kada je praziluk malo omekšao dodajemo ih i nastavljamo dinstati.
Potom dodajemo oko 1 litar vode ili toliko voda da pokrijemo povrće . Istovremeno dodajemo sok od paradajza , lovorov list i začine. Smanjujemo vatru i kuhamo na laganoj vatri dok jelo ne upije tečnost. (oko 40 minuta)
Serviramo sa malo soka od limuna!
mala tajna 1: ruzmarin daje jelu fantastičan miris , nemojte ga izbjeći
mala tajna 2 : tajna je da ćemo upotrebiti samo svjež i mekan dio praziluka, jer ako budete stavili i tvrdi dio biće potrebno da dramatično povećate vrijeme kuhanja i na kraju će jelo izgledati više kao pire.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!