Koliko te volim,
tiropita moja !!!!
Vjerovatno ste primjetili
moju ljubav za sir (posebno naš sir - fetu) i sve sto se može napraviti od
njega. Kod nas je sirnica zaista poznata. Zove se Tiropita. Moram priznati
da sam ovde u pekarama uživala u
najboljim sirnicama. Čini mi se da su ljepše nego naše u Grčkoj.
Bez obzira koliko
su lijepe kupovane sirnice , bolje je da znamo da ih pravimo. Dakle ,danas ćemo
spemiti jednu prelijepu sirnicu bez kore. Ako budete odlučiti da probate ovaj
recept garantujem da barem jedan put sedmično će ova pita ukrasiti vaš sto. Brzo
se pravi od sastojaka koje uvjek imamo u frižideru.
Jedina mana ove sirnice je to što se pravi u
maloj tepsiji. (uvjek se sirnice bez kore smanjuju, međutim kolicina je dovoljna za moju
malu porodicu J). Vi možete poduplati sastojake. Sigurna sam da ako je jednom vaša
djeca uzmu za doručak u školi , ponovo
će je tražiti.
Sastojci
2 šolje jogurta
3 jaja
250 gr sira fete
1 šolja brašna (oko
200 gr)
1 prašak za pecivo.
Pola šolje ulja
Prezla
Susam
So (po želji),
biber
U jednoj maloj tepsiji rasporedimo prezlu
Sve sastojke stavljamo u jednu posudu.
Promješamo dobro.
Sipamo smjesu u
tepsiju preko prezle.
Prekrivamo sa
prezlom i susamom .Pečemo na
temepraturi od 200 C oko 40 minuta.
Prijatno!!!!