Za novu godinu
Htjela sam da objavim ovaj recept mnogo ranije ali nisam stigla. Mislim da je to već poznato…
Dva su naša tradicionalna božična kolača : melomakarona i kurambjedes. Kurabjedes u ovom blogu nećete naći , jer uvijek probam kolač prvo ja pa ga onda objavim a ovaj kolač jednostavno ne volim… Ali melomakarona obožavam. Melomakarona su posni kolači , i konzumiramo ih prije Božića , u toku posta. Poslije Božića oni koji ih vole mogu da uživaju u ukusu kurabjea koje sadrže maslac.
Ako odlučite da pravite ovaj recept , dobićete fantastične melomakarone. Ali pazite , pratite recept kako se daje i pazite na vrijeme pečenja.
Sastojci
1 šolja maslinovog ulja (ili po pola sa suncokretovim)
1/4 šolje šećera
pola šolje konjaka (ili ruma)
1 šolja svježeg soka od narandže
1 kašičica sode bikarbone koju ćete rastopiti u soku od narandže
1 puna kašičica cimeta
1/2 kašičice karfičica
2 šolje griza
2 1/2 šolje brašna
sirup
1 šolja meda
1 šolja šećera
1 šolja vode
štapić od cimeta
par komada karfičića
par kapi soka od limuna
kora od jedne narandže
i još
malo meda , malo oraha
U jednu posudu pomiješamo sve sastojke osim griza i brašna i kašikom promiješamo lagano dok se ne istopi šećer. Potom dodajemo griz, pa onda brašno. Dobićete mekano tijesto.
Oblikujemo male loptice i rasporedimo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Viljuškom prituskeno svaku lopticu kao što se vidi na slici i pečemo na prethodno zagrejanoj rerni 20 - 25 minuta. Kad je gotovo izvadimo tepsiju odmah i ostavimo je sa strane da se potpuno ohladi.
Pripremamo sirup. Sve sastojke sirupa kuhamo 3 minuta od momenta ključanja vode.
Odmah prelijevamo tepsiju sa melomakaronima i ostavimo ih da upiju tečnost. Povremeno ih okrenemo sa jedne i druge strane.
Rasporedimo melomakarona u tanjir ,gdje ćemo ih držati. Na svaki komad prelijevamo par kapi meda, pa odozgo pospemo krupne orahe.
mala tajna 1 : ova doza daje oko 25 komada.
mala tajna 2 : ne treba da ih pečete više od 25 minuta , jer ako se stegnu neće upiti tečnost i ostaće tvrdi kao biskvit.
matla tajna 3 : nikada nemam štapić od cimeta i dodajem pola kašičice cimeta u prahu.
malta tajna 4 : ako imate maslinovo ulje , bolje da ga koristite. Grci vjerujemo da igra glavnu ulogu za lijep rezultat
mala tajna 5 : Uvijek sam se pitala kako u poslačistarcima lijepo stoje orasi nad melomakaronima i nikako da skontam. ΄΄ Tajnu ΄΄ mi je otkrila prijateljica čiji je otac poslastičar ali već dugo je u penziji tako da se neće naljutiti .
mala tajna 6 : držimo ih van na sobnoj temperaturi.
Dragi moji čitaoci i ljubitelji grčke kuhinje još jedna godina nas pozdravlja i stoji pred našim vratima. Nadam se da će svima nama Nova Godina donijeti svako dobro. Svima želim sretnu , kreativnu i uspješnu 2017. godinu
Καλή χρονιά με υγεία , χαρά και αγάπη.