Trnjina ne znam kako se kaže na grčkom. U stvari nikada ih nisam vidjela.Za njihovo postojanje imala sam priliku da saznam prije par dana kada mi je jedna moja komšinica ponosno pokazala jednu korpu punu trnjina. Uzela sam jednu da probam , čisto iz radoznalosti ali njihov kiseli ukus nije me iznenadio prijatno.
Posle 2 dana ista ta komšinica poslala mi je jednu flašicu likera od trnjana. Kada sam ga probala nisam mogla da vjerujem da ovaj kiseli plod daje toliko ukusan liker.
Dakle , čim smo pronašli vremena posjetili smo najbližu planinu i otišli na branje trnjina.
Evo recepta za liker
Sastojci
2 kg trnjina
6 litara vode
3 kg šećera
2 štapića cimeta
malo cimeta u prahu
malo klinčića
2 vanilin šećera
rakija šljivovica (količina po želji)
Od trinjina odstranimo listove i grančice i dobro ih operemo .
U jednu veliku šerpu stavljamo trnjine sa 6 litara vode. Skuhamo ih. Vidit ćete da voda odmah mijenja boju , i dobit će tamno crvenu boju.
Od momenta kada voda počne da ključa kuhamo oko 20 at minuta. Potom iscjedimo plodove i čuvamo vodu.
Vodu vraćamo u šerpu , dodajemo šećer i začine i kuhamo ih oko 15 minuta.
Liker nam је sada gotov , skidamo sa vatre i ostavimo sa strane da se ohladi. Оnda dodajemo rakiju. Кako sam pisala u prošlosti , liker po meni nije alkoholno piće i ne treba da ima jak ukusa alkohola. Dakle ja stvaljam malo rakije ali to zavisi od vašeg ukusa . Nećete se pokajati ako ne staviti puno.
mala tajna 1 : prije miješanja rakije ja sam ga ostavila mnogo sati , jer sam tim htjela cimet da ostavi što je više moguće mirisa.
mala tajna 2 : odvojila sam oko 1 litar sirupa i već smo ga popili kao sok, razređujući sa običnom ili kiselom vodom
mala tajna 3 : tražila sam informacije na internetu za trjine se hvale da je prirodan način jačanja imuniteta.
mala tajna 4 : ako neko od vas zna kako se zovu trjnine na grčkom , neka pošalje poruku!
mala tajna 5 : obično kada idemo u gosti poklonjamo domaće tsipuro (vrsta rakije) ili domaće vino. Davno sam razmišljala da je domaći liker daleko slađiji poklon .
mala tajna 6 : od šest litara vode dobit ćete oko 4,5 litara likera , jer u toku kuhanja voda se ispari. U svakom slučaju ovaj liker lako i brzo se pravi i ne treba da ga čekate da sazori kao na primer liker od višanja.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !