Lagana ali kalorična….
Sviđa mi se ideja da iskorištavamo sve što nam daje priroda, da ne propuštamo ništa da bude izgubljeno. Prije nekoliko dana šetali smo se sa sinom i primjetila sam da skoro svaka bašta u Kotor Varošu ima stablo dunja puno sa finim , velikim , mirisnim dunjama , koje su propustili da padaju i iste propadaju. Počela sam da se pitam da ukoliko ih ne trebaju , što su ih uopšte posadili ili što ih ne daju nekome ko ih treba ili zna da nešto napravi od njih . Sa dunjama se pravi fino , mirisno slatko , čak i liker.
Stvarno mi je bilo žao da vidim zemlju punu opalih dunja a ja da hoću nešto da napravim od njih i da ih nemam…
Dakle , do sada nisam bila sretna sa dunjama ali nije se desilo isto i sa kupinama. I ove godine ih je bilo stvarno svukuda.Iako smo bili stvarno zauzeti sa bebom , uspjeli smo nabrati par kilograma. Napravila sam sok i zamrznula sam jedan dio da ih imam u toku godine za kolače. Nisam imala dovoljnu količinu za pekmez , ali još uvijek imam par teglica od prošle godine.
Kupine su veoma bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Istovremeno su visoke antiksioditative i nutritivne vrijednosti i ono što je bitno siromašne su sa kalorijima .Ja sam od njih napravila jednu laganu tortu sa mousse od jogurta , ali torta , kao i svaki kolač nažalost je kalorična…...
Sastojci za biskvit 1 pakovanje petit keksa 1 šolja zobenih pahulica 3 s.k mlijeka 120 gr margarina (sobna temperatura) 4 s.k šećera u prahu (po želji) malo likera šaka oraha Fil 500 ml slatke pavlake 400 ml kisele pavlake 500 gr kupina par kašika šećera u prahu Dekoracija kupine , bijela čokolada , orasi , mrvljeni keks |
Izmrvimo keks i zobene pahuljice.
Keks, margarin , mlijeko i liker izmiješamo u kompaktnu masu. Ako mislite da nije dovoljno slatko , dodajte i par kašika šećera u prahu.Potom dodajemo jednu šaku oraha.
Izručimo smjesu u kalup za torte , poravnamo malo i pečemo u rerni na 120 C oko 8 minuta. Dok se peče biskvit , pripremamo kupine, kuhamo ih na laganoj vatri dok nestane tečnost. Ja ne odstranjujem sjenke ne smetaju mi. Probajte ih , ako hoćete da su malo slađe , dodajte malo šećera. kada se upije tečnost skidamo ih sa vatre i ostavimo sa strane da se ohlade.
U odgovarajuću posudu umutimo jogurt , koji treba da bude hladan direktno iz frižidera. Isto postupamo i za slatkom pavlakom. Potom jogurt sipamo u posudu sa slatkom pavlakom i sve to pomiješamo.Opet probajte i popravite slast po želji.
Ohlađenu smjesu sa kupinama sipamo u mousse od jogurta. Ja sam odvojla jednu trećinu jer sam htjela dekorisati sa njom. Ako nećete dekorisati , slobodno sipajte cijelu smjesu.
Rasporedimo fil.
Potom dekorišemo po želji . Ja sam dekorisala sa ostatak kupina , bijelom čokoladom , malo oraha i malo keksa.
Servirala sam i poželila sam mužu ΄΄Sretan ti rodjendan ΄΄ali nisam mu pjevala ΄΄Danas nam je divan dan…΄΄
mala tajna 1 : u takvim kolačima često se koristi želatin i ako stvarno ne razumijem zašto. mousse od jogurta niti curi, niti treba da se stegne. Smjesa od voća ako se kuha malo više na laganoj vatri upije tečnost i ne treba neko drugo srestvo . Za mene želatin u tom slučaju je jedan sastojak više, koji ne nudi ništa.
mala taja 2 : torta treba da se potrošiti u roku od 3 , najviše do 4 dana jer ima slatka pavlaka koja ne može stajati dugo vremena.
mala tajna 3 : ako ne volite zob , slobodno je izostavite . Onda prilagodite ostale sastojke.
mala tajna 4 : takođe možete izostaviti i pečenje u rerni. Meni se sviđa. nekako daje hrskaviji rezultat.
mala tajna 5 : takvi kolači baš mi se sviđaju , jer se prave brzo i bez muke
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!