Ψητή φέτα :ένα ορεκτικό για όλους τους ουρανίσκους, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς...
Ovaj put sam odlučila da iprobamo naš omiljeni nacionalni sir
koji se zove „feta“. Radi se o bijelom
siru koji se pravi od ovčijeg mlijeka i može se dodati i odredjena kolicina kozijeg
mlijeka. Čuva se u slanoj vodi. 1996 godine Evropska Unija je odlučila da stavi
fetu među zaštićene proizvode .To znači da nijedna druga zemlja koja proizvodi
takav sir , ne može koristiti naziv „feta“. To je isključivo grčka riječ i samo
naša zemlja ga može proizvodi na tradicionalni način.
Evo nekoliko podataka iz naše Istorije : U Odiseji
pronalazimo prvi proizvod fete. I on nije niko drugi nego Kiklop. Od mlijeka je znao praviti fetu , koju
je čuvao.
Danas mi Grci
konzuiramo fetu na različite načine: grčka salata nije grčka bez fete, sirnica
nije prava ako nema dovoljne količine fete itd.
Danas ćemo
probati jednu veoma ukusnu mezu sa fetom. Naravno da ovdje ne možemo naći pravu
grčku fetu , (barem u Banjaluci) i zbog toga ćemo koristiti bilo koji bjeli sir
iz Supermarketa.
Sastojici :
Sir feta (jedna
velika kriška)
1 paradajz
1 ljuta paprika
(ako nemate, mozete staviti žutu papriku). U tom slučaju treba nam ljuta
paprika u sjemenkama (mpoukovo)
Malo maslinovog
ulja
Oregano (bolje da
je domaći)
Sad da vidimo
kako se pravi:
Koristimo jednu
malu keramičku posudu. Ja sam koristila ovu što se vidi na slici. Namjerno sam
je donijela iz Grčke da imam gdje da pravim moju omiljenu mezu. Ako imate nesto
slično , možete praviti ovaj specijalitet , ako nemate , folija može biti jedno od riješenja. Oblikujte
foliju u obliku gnijezda.
Sječemo jedan
komad sira i stavimo u posudu.
Dodajemo oregano i ljutu papriku u sjemenkama (ako nemamo ljutu papriku)
Dodajemo papriku , koju smo isjekli na male
komadiće.
Prekrivamo sa
kriškama paradajza , malo oregana i malo ulja. Pečemo na temperaturi od 200 . Sir je gotov kad je mekan i nema tečnosti.
Mala tajna : Mnogo
je ukusnije kada je ljuto.
Σίγουρα θα το αγαπήσετε!!!!