APSOLUTNO LJETNO JELO
Ο ovom jelu odakle da počnem i gdje da završim!!kada su paradajz i paprike u sezoni i ΄΄gemista΄΄ se pojave na našem stolu. Pojedine žene ih zalede tako da ih mogu praviti i u toku zime. Ovo jelo je zaista omiljeno!
Sjećam se kada sam studirala, srijedom u studenskom domu smo imali gemista , ali bez mesa . Sledeće sedmice su bile sa mesom u četvrtak! Pa onda obrnuto. Mada , nije bilo moguće da prođe sedmica bez njih. Sličan raspored imaju i u vojsci za vojnike!
Tako rade i domaćice, mlade i stare. Kada je post domaćice serviraju ΄΄siromašna gemista΄΄ , bez mesa.
Da pravimo gemista ne treba da smo stručnjaci u kuhinji , niti nam treba mnogo vremena. Inače se prave u velikim količinama i definitvo će ostati i za sutradan. Jedino što trebate paziti koju vrstu riže ćete koristiti kao i način pečenja. Često sam slušala da se žale da je riža prekuhana.
Sastojci
6 paradajza
6 paprika
1 šaka mljevenog mesa
2 šolje riže (oko 400 gr)
1 crveni luk
malo mirođije
malo peršuna
ulje
so ,biber , oregano
Operemo paradajze i jednom malom kašikom izvadimo pažljivo unutrašnji dio. Ne bacamo ga nego ga ostavljamo na tanjir.
Čistimo paprike iznutra i peremo ih .
Pripremamo fil. Na tiganj prvo stavljamo meso bez ičega i čim meso promijeni boju dodajemo ulje. Na ulju dinstamo isječen luk . dodajemo opranu rižu , mirođiju , peršun i unutrašnji dio paradajza. (ne treba da stavimo sve što smo izvadili). kada je smjesa gotova (nema više tečnosti) skidamo sa vatre
Spremni smo da napunimo paradajze i paprike. Jednom malom kašikom ih napunimo. Ako želite možete da stavite i poklopac (to nije toliko bitno) ,rasporedimo ih u pekač ili u tepsiju , pouljimo i dodajemo jednu čašu vode. (ako u toku pečenja treba, stavite još malo , dodajte slobodno)
Pečemo na temperaturi od 180 C na prethodno zagrejanoj rerni oko 1 sat i 20 minuta. ako budete koristili pekač , sklonite poklopač pola sata prije nego što je jelo gotovo. Ako ih budete pekli u tepsiji , treba staviti foliju i pola sata ranije skinuti je.
mala tajna 1 : pazite koju vrstu rižu ćete koristiti . Dugo zrno je najbolje. Ostala riža nije za gemista.
malta tajna 2 : u paprikama riža bude tvrda , dok je u paradajze malo mekša.
mala tajna 3 : ako ste pravili malo više fila , nemojte se sekirati. Rasporedite ga u pekač . Takođe ako imate malo prostora , stavite par isječenih krompira.
mala tajna 4 : pazite da ne prepečete jelo . Naravno zavisi od rerne . Nekada treba malo više vremena , nekada malo manje. Vi često pogledajte jelo. Kada je riža gotova , ne treba više da pečete.
mala tajna 5: po meni jelo je ukusnije sutradan.
PRIJATNO !!!!!