tiri znači sir , pita znači pita,
DANAS PRAVIMO …. SIRPITU !!!!
Stranci su stranci .. Bilo gdje da su , ljudi ih bombarduju pitanjima. Tako je radio i jedan moj učenik. Poslije pauze , dolazio je sit , jer je jeo sirnicu i padalo mu je na pamet da me pita onako ozbiljno : ΄΄ izvini profesorice , da li vi imate sirnicu ?΄΄ Ja sam mu odgovorila ozbiljno da mi to nemamo :))) !!!
Sada kada se sjetim tog pitanja , smijem se , jer prije nekoliko godina kada sam upoznala mog muža , ja sam ga pitala da li vi imate računare. On mi je ozbiljno odgovorio da vi to nemate , jer još uvijek nemate struju!
Naravno da imamo sirnice koje mogu reći da su jedna od najpoznatijih pita kod nas .Dakle , imamo dosta verzija sirnica i skore sve one sadrže fetu.
Današnja sirnica je prelijepa. Pravi se malo drugačije od ostalih koje ja znam(stavit ćemo griz).takođe je brza jer koristimo lisnato tijesto. Naravno ako ste vrjedniji od mene možete razviti jufke..Sirnica bilo ovako ili onako , super je!!!
Sastojci
1 lisnato tijesto
2 šolje mlijeka
1 šolja griza
500 gr sira fete
malo ulja
so, biber , muskantin orah
Razvijamo listato tijesto i rasporedimo ga u tepsiju.
U šerpu stavljamo mlijeko sa grizom na laganoj vatri mješajući tako da na kraju dobijemo kremu.
Onda skidamo sa vatre i dodajemo sir u komadima . Krema je topla i sir će se stopiti.
Sipamo smjesu na tijesto, začinimo po želji (pazite, dodajte malo soli jer je sir slan i ne treba nam puno) . Razvijamo drugi komad tijesta i rasporedimo ga iznad. nauljimo malo i stavljamo sirnicu da se peče. Kada je pita fino porumenila ,(treba oko 50 minuta ) izvadimo je i ostavimo malo da se ohladi. Serviramo odmah .
mala tajna 1: možete pomješati i druje vrste sira (kačkavalj npr.)
PRIJATNO!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου