28/6/13

krompiruša sa ostrva


OSTRVSKI NAČIN!!!
krompirusa903

Danas putujemo , putujemo daleko na našu poslednju granicu sa Italijom. Pored Krfa postoji jedan skup ostrva koja se zovu Otoni (Οθώνοι) . Turistima ili čak i Grcima poznat je samo Krf i slabo posjećuju  ova ostrva koja su toliko blizu. potražite neke slike na internetu da vidite od prilike o čemu se radi i ako idete ove godine na Krf nemojte zaboraviti otići malim brodom i tamo .
Danas probavamo jedan recept koji nam dolazi sa ovih ostra a i recept je zaista star i pravile su ga aristokratske porodice koje su živjele tu u prošlosti. Od te porodice recept je predat narodu i još uvijek ga prave stare bake. Baka Pieroula nas je počastila kada smo ja i njena unuka išle kod nje jedno ljeto prije dosta , dosta godina.

Sastojci
5-6 velikih krompira
pola šolje ulja
4 jaja
1 šolja mlijeka
1 šolja brašna
1 velika kašika šećera
so, biber

za tijesto
300 gr brašna
oko 150 ml tople vode , ili trebamo toliko vode da napravimo tijesto da se ne lijepi za ruke
malo ulja
malo soli
 krompirusa8
krompirusa9
Prvo pravimo jufku , mješajući sve sastojke za  tijesto zajedno. kada se tijesto ne lijepi za naše ruke razvijamo  i rasporedimo ga u tepsiju ostavljajući krajeve preko tepsije pravit ćemo samo jednu jufku.
 krompirusa2
Istovremeno ogulimo krompire , isperemo i skuhamo ih. Kada su gotovi uz pomoć viljuške pravimo pire .
krompirusa3
krompirusa4
Onda umutimo jaja sa mlijekom i sipamo ih u pire (oduzimamo jednu šolju koju ćemo koristit  poslije)
krompirusa6
Potom sipamo u pire jednu šolju vrele vode , ulje , šećer , brašno. Posolimo i pobiberimo.
krompirusa09
krompirusa456
Šmjesa je gotova i rasporedimo je na jufku. Okrenemo krajeve . Na kraju dodajemo šolju sa jajama i mlijekom koju smo predhodno izdvojili. Pečemo na temperaturi od 200 oko 1 sat dok ne porumeni naša pita
 krompirusa098
mala tajna 1 : ova pita je nešto između tarta i pite. ima baš lijep izgled.
mala tajna 2 : ja sam dodala oko 200 gr kačkavalja ali priznajem da nije bila ukusnija. njen ukus je  super  bez sira.