10/8/14

Torta sladoled


ili kako da transformišete običan sladoled u tortu !!!
CAM02216 
Vrijeme ove godine nema milosti! Kiša, sunce , hladno , vruće ,sparina i opet kiša. Nekada se pitam .Da li živimo na Balkanu ili u Australiji ? Prošao je Juli skoro bez sunca i toplote. Jako mi nedostaju ti ljetni topli dani kad čovjek posle pododne ustaje i traži jedan hladan sladoled da osvježi usne i dušu.
Ne vjerujem da ćemo ove godine doživjeti takve dane iako je trenutno vani toplo , ali ipak oblaci se opasno približavaju. Ko zna do večeri koje promjene ćemo doživjeti!  Upskos ludom vremenu častim vas osvežavajućom tortom sladoled.
Kada čujete riječ torta šta vam padne na pamet ? Meni pada na pamet kora , ili barem piškote umjesto kore ili na kraju krajeva neki ΄΄ozbiljan΄΄ kolač. Ako i vama pada isto , onda ova torta sladoled nije ono  što vi tražite , jer  torta nije ništa drugo nego običan domaći sladoled koji sam transformisala u tortu.
Naši domaći sladoledi imaju jednu namirnicu koju nikako ne mogu da nađem ovde  i to je kondenzovano mlijeko. Stvarno ne razumijem   zašto nijedno preduzeće to ne pravi i   niko ga ne uvozi tako da ga možemo svi kupiti, Kondenzovano mlijeko je potreban sastoj u poslastičarnici. Naravno da svi možemo naći dosta recepata  na internetu da ga sami pravimo ali recite mi iskreno ako neko nije toliko  vrijedan (kao i ja )  niti toliko strpliv (kao i ja )  da kuva 5 dana za jednu malu flašicu, šta da se radi ?Pretpostavljam da izbjegava  taj recepte . Tako sam radila i ja  dok sam našla ovaj recept koji mi je olakšao posao.Probajte ovo mlijeko , lako i brzo se pravi i fantastično je, pa onda napravite i ovu tortu. Niko neće primjetiti da nedostaje kora , krema i sve što ide u tortu!

za kondenzovano mlijeko
1 šolja mlijeko u prahu
2/3 šolje šećera
1/3 šolje vrele vode
3 velike kašike maslaca
1 vanilin šećer

za sladoled
kondenzovano mlijeko (treba biti hladno)
200 ml slatke pavlake
400 ml pavlake
150 gr keksića sa čokoladom (malo manje ili više ne bitno)

šlag za ukrašavanje , čokoladni listovi ili šta god vi hoćete

Φωτογραφία1009
Prvo pravimo kondenzovano mlijeko miješajući sve sastojke u jednu posudu i miksamo  ih par minuta. Taj postup možete raditi i jedan dan ranije. Mlijeko stavljamo u frižider da se ohladi, jer nam treba hladno.
Φωτογραφία1018
Slatku i običnu pavlaku miksamo nekoliko minuta. Treba obadvije da su hladne izvađene direktno iz frižidera pa potom dodajemo i hladno kondezovano mlijeko pa nastavljamo miksati.
Φωτογραφία1020
U smjesu izmrvimo keksiće pa sve sipamo  u odgovarajući kalup. Meni se sviđa da bude okrugla i visoka , tako sam izabrala jednu plastičnu posudu. Vi možete staviti u bilo koju posudu koja vam se sviđa.
Φωτογραφία1021 
Posudu stavljamo  u zamrživac par sati da se ohladi. Kada je torta dobro ohlađena izvadimo je iz frižidera  i potapamo posudu  u vrelu vodu par sekundi. Okrenemo je  i torta će pasti na dasku  , gdje planiramo da je držimo.
CAM02186
Ako hoćete možete ukrasiti tortu ali nije uopšte potrebno. Ja sam ukrasila sa čokoladnim listovima i sa šlagom.
CAM02214
To je to!!

mala tajna 1 : prije serviranja bolje da izvadite tortu oko 15 minuta da stoji na sobnoj temperaturi .
mala tajna 2 : ako nećete staviti smjesu u kalup , možete jednostavno da je rasporedite u posudu i da izvadite kuglice. Tako ćete dobiti jedan fin , domaći sladoled.
mala tajna 3 : ako vas mrzi da pravite domaći sladoled , možete kupiti sladoled sa ukusom koji vam se sviđa  , da ga ostavite malo da se odledi , da ga obogatite keksićima , topljenom čokoladom itd i da ga stavite u kalup. Kad ga prevrnete  imat ćete jednu divnu tortu , na koju ćete bez sumnje biti zaista ponosni.


                         Sretno!!!