9/1/14

Špinat sa jajama u rerni


Zdrava hrana!!!!
spinat sa jajama2
I ako kao djevojčica jedan od mojih omiljenih crtanih filmova je bio Popaj , špinat sam uvela u moju malu kuhinju kasno. Sjećam se kad ga je pravila moja majka morala sam ga na silu jesti.  Kada sam počela da živim sama , bez posebnog razloga , kao odjednom da sam promijenila ukus , počela sam da ga pravim. Na pijaci možeš naravno da nađeš svjež špinat , ali ja sam tada izabrala skuplje rešenje zamrznuti špinata. Tada sam krenula praviti ovaj recept , koji i do sada po nekad pravim.
U Atini u istoj zgradi gdje sam ja stanovala živjela je jedna grknja  koja je bila rođena u Njemačkoj i njeni roditelji čak i do danas imaju restoran. Οna mi je tada rekla da je špinat  odlična kombinacija sa jajama i da je ovaj tanjir dosta poznat u njihovom restoranu.
Ops , divna ideja. Ja nisam pravila špinat na njen način ali svaki put kada pravim špinat sa rižom , odvojim po jedan tanjir za sledeći dan da ga pržim sa jajama. Fantastičan ukus da zavidι i najbolji chef.
Od tada do danas tako radim, ali svake godine manje i manje jer moja porodica ne voli baš zeleno.  Prije par nedjelja ,  slučajno kada sam listala jedan kulinarski časopis našla sam naš današnji recept koji je u stvari isti recept kao i moj, ali ne koristi se tiganj nego tepsija i jelo se ne prži nego se peče u rerni. Οps , odlična ideja.
Kao što sam napisala ukus kombinacije jaja – špinat je fantastičan , ali izgled ne mogu da kažem da je privlačin, jer se jaja pomiješaju sa špinatom . Ako se peku  izgledaju super a jelo kad se malo ohladi fino se sječe.

Sastojci
1 kilogram špinata
1 crveni luk
2 kašike soka od paradajza
malo peršuna
1 mala šoljica riže (oko 100 gr )
so, biber , paprika , malo ljute paprike

4 jaja
3 velike kašike  jogurta
200 gr sira fete
malo ulja
 spinat sa jajama08
Odvojimo korjene od listova ,  izaberemo i bacamo pokvarene listove, i sječemo špinat u krupne komade. Operemo ga dobro.
 spinat sa jajama789
U jednoj velikoj šerpi dinstamo crni luk   nekoliko minuta. Potom dodajemo špinat i peršun. Na početku će on biti masivan, pa onda njegova količina opada. Stavljamo malo vode i kuhamo oko 15 minuta.
 spinat sa jajama64773883
Potom dodajemo rižu, sok od paradajza  i začinimo po potrebi dodajući još malo vode (bolje da je vruća voda) i kuhamo još 15- 20 minuta dok ne upije tečnost i špinat je gotovo.
 spinat sa jajama8908
U jednu malu tepsiju rasporedimo špinat . U slučaju da jelo ima tečnost nije nam potrebna. Dakle , iscjedimo tečnost i rasporedimo samo špinat.
 Φωτογραφία0403345262
Umutimo jaja sa jogurtom i uljem a u smjesu dodajemo krupne komade sira. Začinimo po želji.
Φωτογραφία04034362662
Smjesu sipamo odozgo i stavljamo jelo u rernu da se peče na 200 C oko pola sata.
spinat sa jajama098
Uživamo!!
mala tajna 1 : osim sira fete možete staviti i druge vrste sira.
mala tajna 2 : jelo se sječe u fine komade i izgleda kao da je pita.
mala tajna 3: bitno je da je špinat dobro opran. Dakle možete da ga staviti u vodu sa malo sirćeta oko 10 ak minuta pa onda iscjediti vodu. Ponovite (bez sirćeta ) 3- 4 puta.
mala tajna 3 : ako vam je poslije praznika dosadilo meso , ovo jelo je pravo i zdravo riješenje.


       Καλή επιτυχία !!!!