14/9/13

Trudne pastrmke


Pastrumke punjene povrćem!!

pastrumke punjene45372
Veza antičkih Grka sa morem i svim bićima koja žive u njemu  je jedno pitanje civilizacijske istorije  koje sasluži  za istraživanje. Poznato je da su Odisej i njegovi drugovi jeli ribu strogo kada su bili u opasnosti da umru od gladi. Razlog za ovo gađenje na ribu je da su još u tim vremenima znali da neke vrste riba jedu čak i ljudsko meso.  Homer piše da mrtvi vjerenici Pinelope liče na mrtve ribe koje su pokušali da se vrate u more ali nisu uspjele, riječi koje nisu časne.
Ali i u sanovniku ribe nemaju dobro značenja. Ako budete sanjali ribe , velike ili male , da čekate narednih dana nevolju i belaje!
Utome u ishrani riba je izvor proteina i neophodan sastojak mediteranske kuhinje i mora da se konzumira barem jednom sedmično.
Obično riječne ili morkse ribe se prže ili se peku na ulju. Međutim danas predlažem jedan’’šareniji način’’, i to nije ništa drugo nego pastrmke trudne ….. punjene sa povrćem.

Sastojci
2 velike pastrmke
3 velike kašike maslinovog ulja
4 velike kašike bijelog vina
dovoljno peršuna
1 paradajz
1 paprika
2 češlja bijelog luka
1 crveni luk
so, biber , oregano

pastrumke punjene76
Sječemo povrće u komade i u jednom tanjiru ga pomiješamo sa vinom i uljem. Začinimo.
pastrumke punjene897 ζ
Pripremamo pastrmke. Ako nisu očišćene , očistimo , posolimo i pobiberimo ih. Pojedinačno otvorimo svaki stomak i sa jednom kašikom napunimo ga povrćem. Stavljamo pastrmke u jedan veliki komad folije  pa onda u tepsiju.
pastrumke punjene5342 
Ostatak povrća rasporedimo na pastrmke , zatvorimo foliju , stavljamo u tepsiju i pečemo na temperaturi od 200 C stepeni.

pastrumke punjene1
mala tajna 1 : šefovi kod nas kažu da pečenje riba ne treba da traje više od 20-25 minuta za svaki kilogram. (????)Znači da sam ja morala da ih pečem manje od 20 minuta. Međutim ja smatram da vrijeme pečenja treba trajati više i pekla sam sa 50 minuta i ne bi bilo loše i još malo. Oko 10 ak minuta prije nego što su pastrmke gotove otvorila sam foliju i ostavila sam ih da se peku.
mala tajna 2 : način serviranja : otvaramo polako ribu u sredini i odozgo stavljamo ostatak povrća i malo ulja (po želji)
mala tajna 3 : na ovaj način pripremamo samo velike ribe.
                                          PRIJATNO!!!!