7/5/14

Sutlijaš


Sutlijaš... for ever ...
Sutlijaš 9 
  Danas mi je palo na pamet nešto slatko i poznato na Balkanu. Ništa drugo nego sutlijaš. Omiljeni miris cimeta veže se prijatno sa mlijekom i rižom.
Mislim da je ovaj slatkiš najzdravije riješenje koje jedna majka može napraviti za svoju decu. Ne sadrži ništa štetno. Samo mlijeko i rižu. I za odrasle je dosta dobar. Meni se sviđa veoma sladak i stavljam u njega dosta šećera (stara ljubav se ne zaboravlja lako). Ukoliko želite vi mozete smanjiti količinu šećera .Takođe možete koristiti mlijeko sa manje mliječne masti.
Kako god napravite sutlijaš , uvijek je ukusan. Kako može biti drugačije! Ovo slatko me podsjeća na moje djetinjstvo. Ali i kada sam otišla od kuće , sutlijaš me je pratio. U studenskom restoranu uvijek ga služe. Onda sam ga sama počela praviti. Ali puno sam pričala (moj drugi omiljeni hobi). Vrijeme je da vam pokažem kako je moja baka pravila sutlijaš , pa onda moja majka i sada ja.
 
Sastojci
1 šolja pirinča (oko 200gr)
2 ½ šolje vode
1 litar mlijeka
12  kašika šećera
Kora od 1 limuna
2 vanilin šećera
2  kašike gustina
Cimet

Sutlijaš 1
Skuhamo pirinač u vodi.
Sutlijaš 3
Čim je gotov (ako ima vode , iscjedimo je) dodajemo mlijeko. Ne prekrivamo poklopcem i često dobro promješamo.
Sutlijaš 2 
Kada počinje da ključa mlijeko  dodajemo koru od limuna , vanil šećer , cimet i gustin pomješan sa malo mlijeka.
Sutlijaš 5
Na kraju dodajemo šećer stalno mješajući. Krema počinje da se gusne.
Sutlijaš 6
Skinemo sa vatre , ostavimo malo sa strane d se ohladi pa onda  sutlijaš stavimo u male staklene posude. Odozgo pospemo cimetom a  stavimo u frižider. Čekamo par sati da se zgusne (moramo biti malo strpljivi) .

Sutlijaš 7
Uživajte!!!
Mala tajna 1 : Sutlijas nema tajne. Turci su nas naučili kako se pravi. Sa limunom ili bez , sa vanilom šećerom ili bez , sa slatkim vrhanjem ili bez , ovaj stari recept još uvjek zaslađuje generacije...
mala tajna 2: smanjite šećer po želji. oko 8 kašika je dovolnja količina, ali meni se sviđa sladak , sladak !