4/7/13

Burekčići


PITA …. MALA PITA
BUREK …. MALI BUREK ….. BUREKČIĆ!!!

burekcici88
Moj najveći problem su začina. Mogu stajati u supermarketu mnogo sati istražajući začine , pokušavajući po slikama da ih prepoznam. Nekoliko puta sam kupila namjerno poneki , čisto da ga vidim i da ga pomirišem tako da sam sigurna da je to to. Drugo rešenje je da stavim na grčkom naziv i da pročitam latinski naziv. To se radi mnogo puta.
Međutim ovaj put, ne znam o čemu se radi , jer za ovaj recept sam koristila  jedan začin koji daje mesu fin ukus i koji se kod nas zove ‘’bahari’’. Postoji i mljeveni oblik a i cijeli.Cijeli oblik izgleda kao biber . Mljeveni oblik ima kafenu boju. Latinski naziv je indijski biber ali koliko sam tražila na intenetu nisam uspjela naći recept da se kortisti indijski biber. Postoji naziv ali radi se o crvenim ljutom biberu. Za ovaj recept nam je potreban bahari . Ali čini mi se da ga vi  nemate. Dakle  začinite po želji !

Sastojci

1 jufka
pola kilograma junećeg mljevenog  mesa
1 mrkva
2 velike kašike soka od paradajza
1 crveni luk
1 češalj bijelog luka
1 šolja vina
malo peršuna
3-4 velike kašike hljebnih mrvica
malo ulja
so, biber , bahari

1 jaje
 VA
Svaki list isječemo na tri komada.
burekcici1 
Pripremamo fil. Na tiganj  stavljamo mljeveno meso i pržimo ga nekoliko minuta bez ičega. Meso ovako ostavlja svoju pjenu.
burekcici2
Čim promjeni boju dodajemo ulje i sve ostale sastojke i dinstamo ih nekoliko minuta. Potom dodajemo vino i nastavljamo prženje dok se ono ne ispari.
 burekcici3
Čim ispari vino dodajemo jednu šolju vode. Čim ispari voda ugasimo vatru i dodajemo hljebne mrvice. Bitno je da smjesa nema uopšte tečnost , jer nećete moći uviti jufku.
 burekcici5
Uzimamo svaki komad  jufke ,zalijevamo  malo uljem , kašikom stavljamo meso i urolamo. Svaki rolat rasporedimo u tepsiju.
burekcici6 
Umutimo jedno jaje sa malo vode i zalijevamo burekčiće.
burekcici8

Pečemo na temperaturi od 180 C oko 40 minuta.
 burekcici7890
burekcici345
mala tajna 1 : možete zamrznuti burekčiće i  možete da ih pečete kad god poželite.

                                                            PRIJATNO !!!!