17/7/16

Osvežavajući kolač sa pavlakom, bananama , kondenzovanim mlijekom i skromnom glazurom


Taman za tople dane !!
DSCN1837_thumb19

 Ljeti (barem meni) se ne sviđa da pravim kolače, jer nam donosi slatko i jako ukusno voće. Ko može okrenuti glavu na hladnu lubenicu posle podne ili na komad slatke dinje. Vrućina ne dozvoljava velike aktivnosti niti je topla rerna prijatna. Obično pravim kolače  koji  su za 10-1 5 minuta  gotovi i naravno  su lagani. Par keksića , jednu laganu kremu  i to je to . Bez truda i bez mnogo kalorija naravno .. jer kako se približava ljeto …to više se brinemo …
Jedan takav kolač je i današnji. Napravila sam ga prije par dana , kada je toplomejer pokazivao 40. Osvežavajući i ne puno sladak.. Čisto da se zasladimo…

Sastojci

1 pakovanje keksa
1 šolja zobenih pahuljica
100 gr margarina na sobnoj temperaturi
2-3 s.k  mlijeka
2-3 s.k šećera u prahu

Krema 
1 kondenzovano mlijeko
400 ml kisele pavlake
2 velike i zrele banane
1 želatin

Glazura od eurokrema
3 s.k eurokrema
3 s.k mlijeka
3 s.k pripremljene kreme od pavlake

DSCN1818_thumb7

U blenderu sameljemo keks i zobene pahuljice pa dodamo jako meki maslac i mlijeko. Sve dobro izmješamo rukom. Probajte ,  ako zelite dodajte šećer u prahu.Ja sam dodala par kašika.  Počnimo da oblazemo kalup masom.

DSCN1819_thumb7
Pripremamo kondenzovano mlijeko.
DSCN1824_thumb7
U blenderu izmiksamo pavlaku , kondenzovano mlijeko i banane. Istovremeno  kesicu želatina  rastvorimo sa 4-5 kašika vode i ostavimo da nabubre u  par kašika vode. Potom zagrejavamo na ben mari dok se u potpunosti ne istopi.  Želatim dodajemo u kremu.
DSCN1827_thumb7
Prelijevamo kremu preko dna kolača.

DSCN1829_thumb7
Sve sastojke glazure stavljamo u jednu malu šerpu i grejemo ih na laganoj vatri  nekoliko minuta. Glazuru sipamo preko kreme. Kolač se stavlja u frižider nekoliko sati prije serviranja.

DSCN1836_thumb7
To je to !!

mala tajna 1 : kad pravim takve kolače , obično sa keksićima miješam i zob , jer mi se svidja njen ukus. Vi možete koristiri samo keks , nije problem .
mala tajna 2 : Bolje je da su  banane zrele , one koje se prodaju jeftinije , jer su tamnije ..
mala tajna 3 : kolač nije sladak. Ja bih ga nazvala dijetalni. Vi  možete da ga zasladite malo dodajući  više šećera i u podlogu i u kremu. Sve je pitanje ukusa !


                                                                             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!