27/10/12

Mješana salata


Σαλάτα ανάμεικτη : ένα υποχρεωτικό συνοδευτικό



    U Grčkoj svaki ručak obavezno prati jedna salata ,velika i zalivena sa maslinovim uljem. Daleko je poznana  naša seljačka salata , η χωριάτικη. Stranci koji provedu ljetovanje na ostrovima uvjek poručuju salatu. Možda je naša kuhinja  toliko poznata zbog nje.
     Kad sam došla u Banjaluku  prvi put kao gost , jedna od stvari što sam prvo uradila je da sam otišla u restoran da probam domaće specialite. Kada je stiglo moje jelo nisam mogla da vjerujem da je srpska salata bila jedan mali, mali  tanjirić  salate. Prvo sam razmišljala da moram biti brza da uspijem probati (barem) salatu.:)) Količina nije bila uopšte dovoljna !!! Takođe sastojici su bili toliko iscječeni da na kraju nisan znala šta jedem. Da li je kupus , krastavac, paradajz ili paprika?Samo Bog je znao! Vremenom ( posle mnogo posjeta  restoranu) shvatila sam da  je to vaš način pravljenja salate, barem u restoranima.
     Za danas ću vam pokazati način pravljenja jedne mješane salate od kupusa. Slična je kao srpska salata , ali ima poseban ukus i naravno veću količinu:))


Sastojici


Pola kupusa
1 velika mrkva
1 žuta parpika
1 crvena parpika
1 paradajz
Malo peršuna (ja ovaj put nisam imala i nisam stavila ali ako imate, stavite.            Daje salati poseban lijep ukus)
2 glavice bijelog luka
Maslinovo ulje
Malo sirćeta
 




 U jednu malu šolju stavimo maslinovo ulje i dvije glavice bjelog luka . Ostavimo sa strane nekoliko sati. To znači da ako imamo na umu da pravimo salatu za ručak , pripremamo ulje sa lukom ujutro. Ako želimo da pravimo satatu za večeru , pripremamo u podne .



 Narežemo kupus na tanke rezance i rukama ga stišćemo da omekš.



 Izrendamo mrkvu.



 Sječemo paradajz i paprike na male komade.


 Sve sastojke stavljamo u jednu veliku posudu. Dodajemo peršun koji smo malo prije isjekli dobro i zalijevamo uljem. Naše ulje ima sada diskretan ukus bjelog luka. Ako želite da je prisustvo bijelog luka  jače , možete isjeći  dodatni dio glavice. 


 Tajna : Ova količina povrća daje jednu veliku salatu , kao što se vidi na slici.



Uživajte...