12/10/12

Babas



 Μπαμπάς :σιροπιαστό γλυκάκι σκέτη γλύκα..




Babas na grčkom znači „tata“. Stvarno ne znam kako je kolač dobio ovo ime, ali dobro znam da je jedan od najukusnijih kolača što mi imamo. Uglavnom ga kupujemo u poslatičarnicama. Nisam znala da je njegov recept  toliko jednostavan i brz. Samo nekoliko meseci prije jedna moja prijateljica mi je dala recept, i odlučila sam da ga probam napraviti. Mogu reći da sam bila oduševljena i on je odmah  postao moj omiljeni kolač i sigurno je da ću ga praviti ponovo. Dosta je priče , vrijeme je da se hvatamo šerpe :)

Sastojici

5 jaja
1 solja šećera
1 ½ solje brašna
Malo konjaka
1 prašak  za pecivo
1 vanilin šećer

Sirup (preliv)

2 ½ solje šećera 
3 solje vode

Šlag
  




 

















 Umutimo sve sastojke zajedno i  izmiksamo ih dobro.



Pečemo na temperaturi od 180 C dok kolaci ne narastu i dobiju mekanu zlatnu boju.Ostavimo ih sa strane da se ohlade dok pravimo naš sirup. U jednoj šerpi stavljamo šećer i vodu zajedno i kuhamo dok se šećer ne rastopi.Kad je kolač hladan a sirup vruć  stavljamo pojedinačno svaki kolač u sirup za 1- 2 minuta. 























Izmiksamo šlag i ostavimo u frizider  pola sata. Sječemo svaki kolač u sredini i zalijevamo ga šlagom.



 













Male tajne : Jedu se odmah. Problem sa ovim kolačom je da posle pola sata neće imati ništa u frizideru. U svakom slučaju vrijedi pokusati .Recept daje ¸12 mpampades !!!!!!!(komada)