8/11/15

Salata od paprika (slatko-kisela)


 
Malo drugačije!!!
DSCN0741
Moja veza sa kiselim salatama sazdana je u dubokoj ljubavi, najvjerovatnije jer je u mojoj kući bilo nemoguće da se prave. Nije da majka nije znala ili nije htjela da sazna , nego u mom rodnom mjestu zima je poprilično topla i blaga. Doživjeli smo snijeg  dva ili tri puta do sada i preživjeli smo skoro sa ugunaćima ili sa slomljenim nogama . Sjećam se da su tad sve bolnice bile pune  , jer se narod nije naviknuo hodati po snijegu. (problem koji još uvijek imam).
Jedini izvor takvih salata proizilazi  od strane moje bake koja živi u Makedoniji . Svaku bocu (domaćice stavljaju u plastične boce povrće da se ukiseli) koju bi ona poslala čuvala se eksluzivo za mene.  Kad sam došla ovde trljala sam ruke svaku zimu ,nadajući da ću praviti salate i turšiju u ogromnim količinama .
Na početku sam ih pravila kako mi je opisala jedna moja  tetka . Nije mi se svidjelo. Onda sam probala na svoju ruku , opet  mi se nije svidjelo. Potom sam tražila recept od mojih  učenika .  Super ali samo za  jedan put. Sledeći put upropastile su mi se sve paprike. Sa paprikama upropastili  su se i krastavci i zeleni paradajz.  Po razgovorima shvatila sam da su tada svi imali problem . Jedna žena mi je rekla da su paprike bile prskane , druga da nije bilo dovoljno hladno. Ko zna… Potom sam probala recepte koji sadrže dosta sirćeta . Blak …salata nije bila jestiva . Onda sam čula da je sterilizovanje ključna riječ . i to sam radila , . Malo voda ključa , malo me neko  nazove i ohlade se teglice….
Dakle  posle svih ovih pokušaja , stvarno sam ljubomorna kad vidim na netu recepte lijepih salata  da stoje u teglici i svi da tvrde da može stajati i deset godina …jer stvarno ja nikako da uspijem . ..
Moj poslednj pokušaj je bio prije mesec dana  kad sam vidjela ovaj recept , koji mi je zapao za oko jer nije kao obični recepti sa sirćetom i soli nego sadrži dosta šećera koji daje salati diskretan slatki ukus. Sumljajući u rezultat , napravila sam prvi put da probam . Hm  , sviđa  mi .. Onda  drugi put napravila sam  dvije teglice. Kad smo ih konzumirali  pravila sam i treći put dosta teglica koje sam sterilizovala i lijepo stoje do sada u špajzu .
 
Sastojci
pola kilograma paprika
1 s.k soli
pola šolje šećera
pola šolje sirćeta
crno od bibera
DSCN0663
Operemo paprike , očistimo ih od sijemenki  , odstranimo bijeli dio. Sječemo ih u tanke trake , stavljamo u posudu i posolimo .Rukom malo promiješamo
DSCN0666
Paprike ostavimo  ovako par sati da puste svoju tečnost pa potom dodajemo šećer, sirće i biber. Čekamo par sati (može i više).
DSCN0670
Onda  prebacimo paprike  u šerpu i kuhamo 7-10 minuta od momenta kada počinje da ključa voda. Ostavimo šerpu sa strane da se ohladi pa onda posložimo paprike u staklene teglice i zalijemo ih sa tekućinom. Sutradan može da se konzumira a čuva se u frižideru. Drugi izbor je da ih stavite u sterilizovane teglice i da ih konzumirate u toku zime.
DSCN0748
Uživajte !!!
mala tajna 1 : možete koristiti paprike u istoj boji ali interesantnije bi bilo da stavite različite paprike , žute , crvene . Tako sam radila i ja.
mala tajna 2 : u par teglica sam dodala i par kapi ulja. Ukusno je bilo . Jedan put nisam imala biber , ok isto je bilo.
mala tajna 3 :Iskreno da vam kažem htjela bih da dodam i par ljutih paprika , ali nisam pala  u iskušenju !
mala tajna 4 : ogromna prednost je to da se ova salata može jesti već sutradan !!
original recept : ovde
                  
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!!!