12/7/13

Punjene paprike sa krompirom


  OBOŽAVAT ĆETE IH !!!!
DSC02791
Ovo doba  mi se jako sviđa. Krastavci imaju ukus krastavaca, paprike mirišu  na paprike , tikvice su se pojavile. Naša svakodnevna ishrana obogaćena je svježim povrćem . Barem meni  se ne sviđa da pravim tikvice u decembru, niti uživam u paprikama u januaru , iako ih na vrijeme zamrznem da ih imam u toku cijele godine.  Povrće koje nije u sezoni nema isti ukus , niti istu boju i naravno puno je pesticida.
Paprike obožavam.Žute, crvene , zelene , velike , male , dugačke ne bitno. Inače jedno naše omiljeno jelo se zove ‘’gemista’’.  To su punjene paprike i paradajz sa rižom i mljevenim mesom. Uskoro ću staviti recept.
Za danas punimo paprike sa krompirom.  Već postoji na blogu jedan sličan recept gdje u stvari pravimo pire od krompira i sa njim ih punimo.ovaj recept je malo drugačiji. ne treba da pravimo pire , nego ćemo staviti sitno izrendane krompire.
Stvarno ne znam koja verzija je bolja.za promjenu jednu sedmicu pravim jednu verziju a drugu sedmicu drugu. na taj način paprike punjene krompirom nikada nam ne dosade.

Sastojci
oko 10 velikih paprika
oko 6 velikih krompira
1 crveni luk
1 paradajz
1 mrkva
200 gr sira fete ili svježeg sira
ulje
so, biber , paprika , oregano
paprike sa krompirom2
Izrendamo sitno krompir (ja čim ga izrendam sječem ga nožem tako da se potpuno usitni)
paprike sa krompirom4
U jednu posudu stavljamo krompire i isječen luk , paradajz i mrkvu.
paprike sa krompirom5
Sve promiješamo i dodajemo sir i ulje . Začinimo po želji (meni se sviđa ukus oregana u ovom jelu u kombinaciji sa paprikom )
paprike sa krompirom90
paprike sa krompirom098
Napunimo paprike i rasporedimo ih u pekač ili u jednu tepsiju. Posolimo i pobiberimo , stavljamo malo ulja i jednu šolju vode. Ako nam ostane malo smjese , rasporedimo je u pekač.
 paprike sa krompirom678
Pečemo na temperaturi od 220 C stepeni oko jedan sat i 10 minuta ili dok se ne ispeče naše jelo.
paprike sa krompirom57689
mala tajna 1 : bez sira je jedan odličan ljetnji posan tanjir.

                                     PRIJATNO !!!!